04 de març de 2018
04.03.2018

Mor als 69 anys el divulgador científic i director artístic Jorge Wagensberg

?Des del 2013 tenia la direcció creativa del futur museu del projecte de l'Hermitage Barcelona

04.03.2018 | 00:27

El divulgador científic, museògraf i director artístic Jorge Wagensberg Lubinski va morir aquest dissabte a la tarda al seu domicili particular de Barcelona als 69 anys, segons va informar a través d'un comunicat Hermitage Barcelona. El 1991 es va fer càrrec de la direcció del Museu de la Ciència de Barcelona, embrió del CosmoCaixa, un dels museus consagrats a la ciència més innovadors del món. En va ser director fins al 2005, any en què va ser guardonat amb el Premi Nacional de Pensament i Cultura Científica i el 2007 amb la Creu de Sant Jordi. El 2010 va ser nomenat Doctor honoris causa per la Universitat de Lleida.

El projecte de l'Hermitage Barcelona, impulsat per Ujo Pallarés i Valery Yaroslavskiy, va oferir-li el 2013 la direcció creativa del futur museu. Des d'aleshores, Wagensberg havia treballat en la definició i projecció de com havia de ser la seu de l'Hermitage a Barcelona amb la voluntat que fos una proposta museogràfica encaminada a fusionar art i ciència.

Nascut a la ciutat de Barcelona l'any 1948, Jorge Wagensberg Lubinski va estudiar física a la Universitat de Barcelona, on va doctorar-se. Des de l'any 1981 era professor de Teoria dels processos irreversibles a la Facultat de Física d'aquesta universitat. També era membre fundador de la European Museum Academy i havia publicat diversos llibres de divulgació científica. Precisament, interessat en aquesta divulgació de la ciència, va fundar la col·lecció de llibres «Metatemas», de l'Editorial Tusquets.


Dolor a l'Hermitage

L'Hermitage de Barcelona va expressar «el seu profund dolor per la mort de Jorge Wagensberg, el seu director artístic». «Les persones que, els últims anys, han treballat dia rere dia per fer realitat aquest projecte al costat d'una persona tan sàvia i generosa com Jorge Wagensberg, avui només podem expressar tristesa i dolor», va subratllar l'entitat, que va qualificar de «privilegi poder aprendre al costat d'una figura tan cabdal».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook