15 de març de 2018
15.03.2018

Els policies que van carregar a St. Carles de la Ràpita l'1-O al·leguen defensa pròpia

Els agents de la Guàrdia Civil sostenen que van actuar per fer front a la «resistència activa»

15.03.2018 | 00:22

Agents de la Guàrdia Civil que van participar en les càrregues contra els votants de l'1-O a Sant Carles de la Ràpita sostenen que van actuar per fer front a la «resistència activa» plantejada pels ciutadans i «protegir» els membres de la policia judicial que intentaven fer complir l'ordre judicial d'aturar el referèndum.

Això és el que van declarar ahir al matí davant el jutjat número 4 d'Amposta els primer cinc guàrdia civils citats com a imputats, que només van respondre les preguntes dels seus advocats i de la jutgessa.

Ho van fer des de Valdemoro, Madrid, mitjançant videoconferència. Els advocats de la seixantena de veïns que han denunciat lesions i danys morals preveuen que el nombre de citacions i imputacions creixerà –l'operatiu estava format per més d'un centenar d'efectius.

Volen, a més, conèixer qui va donar les ordres de carregar, sobretot després que la interlocutòria del TSJC demanava no alterar la convivència ciutadana. Una vintena de persones es va concentrar ahir al matí amb pancartes contra la violència dels cossos estatals davant dels jutjats, on els Mossos han establert un important dispositiu de seguretat que limitava l'accés a la zona.

Les declaracions dels cinc agents, integrants de l'anomenada divisió del cos ARS –Agrupación de Reserva y Seguridad- s'han allargat durant pràcticament tres hores i, finalment, no hi ha comparegut cap representant de Fiscalia. Ho han fet per via telemàtica des del Colegio de Guardas Jóvenes 'Duque de Ahumada' de Valdemoro (Comunitat de Madrid) i només van respondre les preguntes fetes pel seu advocat defensor i la jutgessa. L'argument principal de la seva defensa es va basar, seguint algunes versions oficials, no només en la negació de la responsabilitat per les càrregues violentes el matí de l'1-O al pavelló firal de Sant Carles de la Ràpita. Més encara,el van intentar traslladar als mateixos votants que les van patir.


Interlocutòria judicial

«Han dit que van trobar els manifestants en situació de resistència activa i van intentar protegir els membres de la policia judicial que intentaven complir les determinacions de la interlocutòria del TSJC» -Tribunal Superior de Justícia de Catalunya-, va explicar l'advocat de l'acusació particular, Josep Canício.

Seguint aquesta mateixa línia argumental, van declarar que complien ordres judicials i van haver d'actuar «amb major proporcionalitat, com si es protegissin d'alguna cosa».

Per als representants legals de la seixantena de ciutadans que han denunciat els agents per lesions i danys morals, més enllà del contingut d'aquestes declaracions i el dret constitucional dels investigats a no respondre, el tribunal haurà de tenir en compte el contingut explícit de les imatges enregistrades. Un material, d'altra banda, que ha resultat clau per identificar i denunciar els guàrdia civil implicats en les càrregues malgrat les dificultats, en alguns casos, perquè alguns no duien l'identificador a l'esquena en un primer moment.En aquest sentit, Canício creu que el nombre d'agents investigats i citats judicialment els pròxims mesos augmentarà de forma notable. En l'operatiu de Sant Carles de la Ràpita hi van participar més d'un centenar d'agents –incloent policia judicial i comandaments sobre el terreny-. Els advocats de l'acusació particular van demanara la jutgessa que permeti acumular totes les actuacions en una per facilitar les tasques i les diligències pendents.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook