El Cercle d'Economia proposa que Catalunya tingui un nou Estatut amb més pes legal i que tingui rang de «constitució catalana» dins d'un model territorial amb «trets federals» com l'espanyol. Un Estatut que caldria votar en referèndum un cop aprovat i que regularia les «qüestions exclusives de la comunitat, com la llengua, l'educació, la cultura, el funcionament intern de l'autogovern en tots els àmbits competencials que li són exclusius, l'ordenació territorial, administració pública i finançament», entre altres. «No hauríem de témer aquestes reformes constitucionals», va apuntar el lobby econòmic en un comunicat previ a la XXXIV Reunió Cercle d'Economia a Sitges, que comença dijous.

La proposta de més autogovern va acompanyada de la petició de millora en el finançament. El Cercle considera que les autonomies haurien de ser «responsables directes» de «dissenyar» els seus propis tributs i «recaptar els seus recursos».

Concretament, el lobby econòmic va proposar sis mesures per «millorar l'autogovern de Catalunya i el funcionament del model territorial de l'Estat». La primera fa referència a «recuperar» la «confiança» de les empreses. Així, el Cercle va reclamar que es recuperi «la seguretat jurídica» i la «confiança empresarial».

Per tal d'aconseguir-ho, ha instat el govern de la Generalitat a «posar en marxa un pla de diàleg amb el món empresarial» perquè «tornin» aquelles empreses «que han marxat» de Catalunya i atraure la «confiança per a noves inversions i projectes empresarials». «No es poden desconèixer ni banalitzar els efectes que, a mitjà i llarg termini, poden acabar tenint les sortides de seus corporatives i fiscals», va apuntar.