La justícia alemanya ha acceptat avui extradir a Espanya Carles Puigdemont per malversació, però no per rebel·lió, en una decisió que la defensa de l'expresident català recorrerà i que possiblement portarà al Tribunal Suprem

L'Audiència Territorial de Schleswig-Holstein ha considerat avui "no admissible" la petició d'extradició de Puigdemont a Espanya per rebel·lió, sol·licitada pel magistrat del Suprem Pablo Llarena, en considerar que "la quantitat de violència que preveu el delicte d'alta traïció (equivalent a Alemanya al tipus espanyol de rebel·lió) no es va assolir en els enfrontaments a Espanya".

Per contra, el tribunal sí que ha admès la petició d'extradició per malversació de fons públics en relació amb l'organització del referèndum de l'1-O, al concloure, en sintonia amb l'argumentació del Suprem, que Puigdemont podria haver tingut una "corresponsabilitat" en decisions que van suposar una càrrega per a les arques públiques.

La defensa de Puigdemont ha anunciat que recorrerà fins al Tribunal Constitucional alemany per evitar la seva extradició a Espanya, ja que entén que suposaria un "ridícul internacional" que es jutgés al líder del procés per malversació en una causa amb altres processats per rebel·lió.

El tribunal alemany ha acordat mantenir en llibertat amb fiança a Puigdemont fins que s'executi una eventual extradició, per a la qual encara no hi ha ni dates ni terminis, en un procés que podria quedar paralitzat pel recurs que plantejarà la defensa fins al Constitucional alemany.

El Suprem estudia no acceptar el lliurament

La decisió de la justícia alemanya deixa al Tribunal Suprem en el compromís de decidir si accepta l'extradició per jutjar a Puigdemont només per malversació, mentre es manté el processament per rebel·lió per a d'altres imputats en el procés.

Fins al moment, tant el Suprem com la Fiscalia han rebutjat la hipòtesi de jutjar qui liderava el procés per malversació, un delicte castigat amb un màxim de vuit anys de presó, i als seus subordinats per rebel·lió, cosa que els podria suposar condemnes de fins a 25 anys.

Davant d'aquesta circumstància, Llarena podria inclinar-se finalment per rebutjar el lliurament de Puigdemont, que seguiria en llibertat però amb l'amenaça de ser detingut i posat a disposició de la justícia quan torni a Espanya, fins que dins de 20 anys prescrigui el delicte.

L'advocat de l'expresident català, Jaume Alonso-Cuevillas, ha anunciat que esgotaran la via interna davant la justícia alemanya per poder arribar fins al Tribunal Constitucional germànic, on lliuraran una "batalla intensa" per demostrar que a Espanya no es donen les garanties per a un "judici just".

No obstant això, el tribunal alemany que ha autoritzat l'extradició per malversació ha mostrat la seva "confiança il·limitada" que la justícia espanyola actuarà dins dels estàndards que s'esperen de la "comunitat de valors" i de l'"espai de dret comú" de la Unió Europea.

Reaccions

Després de conèixer la resolució de la justícia alemanya, Puigdemont ha celebrat que han aconseguit "derrotar" la "principal mentida sostinguda per l'Estat", en descartar el tribunal el delicte de rebel·lió, per la qual cosa ha exigit que s'excarceri els nou polítics independentistes en presó preventiva.

En la mateixa línia, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha manifestat la seva alegria per la decisió de la justícia alemanya, ja que creu que ha caigut "el relat fictici de l'Estat espanyol" i ha exigit la posada en llibertat dels "presos polítics": "A què espera Espanya per posar-los en llibertat?".

De fet, les defenses dels polítics independentistes en presó preventiva per rebel·lió han anunciat que tornaran a demanar la llibertat dels seus clients i han destacat que la decisió del tribunal alemany "hauria de tenir incidència" a l'hora d'acordar-se la seva excarceració.

De la seva banda, el president del Govern, Pedro Sánchez, ha indicat que "l'important en termes de la Justícia espanyola" és que "les persones involucrades en els fets que van tenir lloc l'últim semestre de l'any 2017", en al·lusió al procés unilateral a la independència, siguin jutjades per part dels tribunals espanyols. "Això passarà", ha vaticinat.

La fiscal general de l'Estat, María José Segarra, ha assegurat que el ministeri públic seguirà "aplicant i creient" en els mecanismes de cooperació internacional i confiança mútua.

Des de les files del PP, l'exvicepresidenta del Govern Soraya Sáenz de Santamaría ha dit que l'expresident català hauria d'explicar als seus i a la resta per què té diferent condició que els seus companys acusats de rebel·lió.

El president de Ciutadans, Albert Rivera, ha destacat de la seva banda una "bona notícia" la decisió d'extradir Puigdemont per malversació, perquè haurà de "donar la cara" davant la justícia espanyola i "pagar" per gastar diners públics en un "cop d'Estat".