El general de Divisió de la Zona de Catalunya de la Guàrdia Civil, Pedro Garrido, va dir ahir que aquest cos se sent «en el punt de mira de col·lectius minoritaris» que tenen «actituds roïnes», les quals va titllar de «dignes dels més rancis règims totalitaris».

En el seu parlament en els actes de celebració de la patrona del cos a Catalunya en la comandància de Sant Andreu de la Barca (Baix Llobregat), Garrido ha condemnat que aquests grups, «per defensar les seves idees, només saben estar fora de la llei i emparar-se en el desordre públic».

«Ens han difamat dient-nos torturadors, assassins i violadors, hem estat objecte de persecució i fustigació, han dit als nostres fills que els seus pares són uns indesitjables, ens han qualificat de feixistes. Ells, que només admeten una forma de sentir-se i expressar-se com a català», va indicar.

L'acte el va presidir el director general de la Guàrdia Civil, Félix Azón, i hi van assistir, entre altres autoritats civils i militars, la delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera; i el general de Divisió Cap de Gabinet, Antonio Tocón; entre altres autoritats civils i militars.

Garrido, en un discurs en el qual va intercalar el català i el castellà, va destacar l'actuació de la Guàrdia Civil a Catalunya durant el mes d'octubre passat, ja que va dir que gràcies a ella «la llei va continuar imperant» en el territori, i va assegurar que això va permetre situar el cos «com a referent destacat de la llei i l'ordre».

Azón, que va indicar que dona suport «plenament les paraules» del parlament que l'ha precedit, va dir que l'any passat, a causa de la situació política catalana, es van viure «moments difícils», però va afirmar que el cos està «plenament decidit a superar aquests mals moments».

Va assenyalar que la Guàrdia Civil ha de fer respectar la llei «amb independència absoluta de qualsevol ideologia política que es trobi en el Govern» i amb un «compromís i lleialtat absoluta» a Espanya. «Som un cos que ens considerem i ens esforcem per ser moderns, eficients i pròxims a la ciutadania», va asseverar. Garrido, de la seva banda, també va agrair «l'esforç i professionalitat» dels Mossos d'Esquadra.

«La zitzània no ha arrelat»

«Tinc la satisfacció de poder dir que la zitzània que es va intentar sembrar fa un any no ha arribat a arrelar el suficient per fer-nos oblidar que la lleialtat entre companys d'armes està per damunt de qualssevol altres ambicions que no respectin la llei i l'ordre», va celebrar en aquest sentit.

També va insistir en relació amb les ja esmentades «actituds roïnes»: «Els seus somriures traïdors ens estimulen, la seva difamació ens anima i la seva fustigació ens reafirma i reforça en la voluntat de fer més segura la vida dels ciutadans».

Azón es va referir també als progressos del cos en relació amb la «igualtat efectiva» entre homes i dones i ha celebrat que els agents de la Guàrdia Civil -així com els de la Policia Nacional- cobraran aquest mes la primera nòmina de l'equiparació salarial i els endarreriments des de gener, la qual cosa suposarà un desemborsament en aquest any d'uns 310 milions per part del ministeri de l'Interior, que s'ha compromès a seguir fent efectiu l'acord el 2019 i el 2020.