06 de març de 2019
06.03.2019
Diari de Girona

Dos informàtics relaten al Suprem una reunió amb Junqueras i Puigdemont per proposar un sistema de votació per a l'1-O

L'encàrrec no es formalitza i els van avisar que no ho pagaria la Generalitat, sinó un "tercer"

06.03.2019 | 17:09
Dos informàtics relaten al Suprem una reunió amb Junqueras i Puigdemont per proposar un sistema de votació per a l'1-O

Dos informàtics que han testificat al Suprem, Vicente Nos i Quim Franquesa, han explicat que es van reunir amb Carles Puigdemont, Oriol Junqueras, Marta Rovira i una quinzena de persones més el 16 d'agost de 2017 al Palau de Pedralbes per presentar una proposta per una aplicació de votació electrònica que s'havia de fer servir per al vot a l'estranger l'1-O. Ningú els va concretar com cobrarien (el cost del projecte rondava els 500.000 euros) i van veure que el calendari era just i es van fer enrere. Han assegurat que no van cobrar res però que a la reunió ja els van avisar que no pagaria la Generalitat perquè "tenia els comptes intervinguts" i que ho faria "un tercer". Però que ja no els van concretar res més i es van fer enrere.

Tots dos han explicat que el seu "interlocutor" amb el Govern era l'exconseller de Governació Xavier Vendrell. De fet, Franquesa ha relatat que el va ser Vendrell qui el va trucar en primer terme, des d'un número desconegut i presentant-se amb el nom de Jordi. Va ser Franquesa qui es va reunir amb Vendrell a finals de juliol a un bar de Sant Joan Despí. En aquesta reunió, segons ha dit, els van dir que l'encàrrec seria "legal" perquè estaria emparat amb la llei del referèndum que el Parlament preveia aprovar properament.

No els concreten com pagar

Ambdós informàtics han concretat que només van fer una proposta i que van avançar que tindria un pressupost de 400.000 a 500.000 euros. Passades dues setmanes, Nos ha assegurat que ningú li havia aclarir com s'havia de concretar la facturació si es formalitzava l'encàrrec. Per això, ha dit que per "falta de temps i diners" no va anar més enllà i que no van fer cap contractació. També ha explicat que tampoc li van donar detalls de com es faria el pagament.

Una versió que ha reiterat després Quim Franquesa. L'informàtic també ha explicat que a principis de setembre, "abans que s'aprovés la llei de la Generalitat", van veure que el projecte "no anava enlloc" i es van "fer enrere". Franquesa ha dit al fiscal que el calendari era massa just per fer una aplicació per a la votació per al vot electrònic.

També ha concretat que en la reunió a Pedralbes ja els van deixar clar que la Generalitat no seria qui fes el pagament perquè "tenia els comptes bloquejats". "Ens van dir que ho faria un tercer, però no ens van dir qui era", ha relatat.

A preguntes de fiscalia, l'altre informàtic, Vicente Nos, ha dit que ningú li va demanar ni confidencialitat ni silenci i també ha aclarit que quan s'hi va reunir el referèndum encara no estava suspès pel TC.

El CTTI no estava "disposat" a desenvolupar-la

Franquesa ha explicat que a finals d'agost va mantenir una reunió amb tècnics del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI) de la Generalitat. "Anàvem a presentar l'anàlisi tècnic", ha explicat, "però els tècnics del CTTI no estaven gaire disposats a desenvolupar un projecte d'aquestes característiques". "No van donar el seu vistiplau", han dit.

Tots dos ja van declarar davant la Guàrdia Civil i han reconegut que els van ensenyar fotografies per identificar més assistents a la reunió, però no han assenyalat cap altre nom a banda de Puigdemont, Junqueras i Rovira.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook