08 de març de 2019
08.03.2019
Diari de Girona

Junqueras també encapçalarà les llistes d'ERC el 28-A

El dirigent empresonat mantindrà la seva candidatura a Europa, on és candidat a presidir la CE

08.03.2019 | 00:38
Junqueras també encapçalarà les llistes d'ERC el 28-A

El líder d'ERC, Oriol Junqueras, serà finalment qui encapçalarà la candidatura d'ERC a les eleccions generals del 28 d'abril i en les europees del 28 de maig (on és candidat de l'ALE per presidir la Comissió Europea), perquè el seu partit creu que «és la millor forma de denunciar la situació de repressió i de vulneració de drets que pateix Catalunya».

La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, va explicar que l'executiva d'ERC va decidir que, «mentre hi hagi repressió, Junqueras serà el cap de llista en totes les eleccions que hi hagi a partir d'ara», cosa que implica que encapçali la candidatura en les generals, però també en les europees, en les quals ja s'havia decidit prèviament que seria el primer candidat. L'acord adoptat per l'executiva d'ERC no serà efectiu per a les eleccions municipals perquè, segons va corroborar Vilalta, «és tècnicament impossible que Junqueras pugui encapçalar les llistes a tots els ajuntaments», però sí que s'intentarà que pugui ser el cap de llista a la resta de comicis. L'actual portaveu adjunt d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, estarà en un lloc prominent de la llista per Barcelona de les eleccions generals del 28 d'abril i serà, en la pràctica, qui liderarà la campanya electoral, «serà la cara visible» de la candidatura, va precisar Vilalta, ja que Junqueras es troba a la presó i està sent jutjat pel Tribunal Suprem.

La portaveu d'ERC va destacar que «en el context d'un judici contra líders polítics i de repressió contra els drets i llibertats de Catalunya, en la qual es vol criminalitzar la democràcia i es persegueix les urnes, creiem que la millor resposta és més democràcia». ERC considera que «tècnicament» no existeix una incompatibilitat legal per ser candidat a les eleccions generals i en les europees, i que podria obtenir les dues actes de diputat una vegada elegit, encara que posteriorment hauria de renunciar a una d'elles. Amb la decisió de col·locar Junqueras com a candidat en totes les eleccions en què això sigui possible, ERC pretén llançar el missatge que «la democràcia no es pot empresonar», va explicar la portaveu republicana.


La resta de noms

«Oriol Junqueras és qui millor representa el país que volem tenir, plural i amb capacitat de sumar per aconseguir un país més just i en el que siguin respectats els drets democràtics», va afegir Marta Vilalta que va precisar que la resta de noms que integraran les llistes d'ERC s'aniran coneixent en els pròxims dies. Els esmentats noms es donaran a conèixer, com a màxim, coincidint amb la reunió del Consell Nacional d'ERC, que podria tenir lloc dissabte dia 16.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit