El Consell Executiu d'ahir va debatre el pla de contingència que elabora la Conselleria d'Economia per afrontar que la Generalitat no podrà disposar d'uns pressupostos aquest any, davant la manca de suports per aprovar-los, i que haurà de governar amb comptes prorrogats. En aquest sentit, va reclamar a l'Estat les bestretes de 2018 per fer front a aquest pla.

En la roda de premsa posterior al Consell Executiu, la nova portaveu, Meritxell Budó, va explicar que aquest pla es farà a través de les aportacions que facin tots els departaments sobre les seves necessitats pressupostàries, i finalment refondran totes les peticions en un sol document. L'objectiu d'aquest pla de contingència, segons va explicar el vicepresident Pere Aragonès setmanes enrere, és dotar la Generalitat de recursos necessaris per escometre accions i compromisos que no estaven previstos al pressupost actual, que és el prorrogat del 2017.

La portaveu també va reclamar al Govern central que faci arribar a Catalunya en forma de bestreta «la part proporcional» que li correspon dels 7.000 milions d'euros extres que les arques de l'Estat van recaptar en forma d'impostos, una xifra que va anunciar el mateix Executiu de Pedro Sánchez.

Budó va precisar que l'elaboració final d'aquest pla de contingència també depèn de si el Govern central compleix amb aquestes bestretes, i va animar el PSC a apel·lar els seus «companys» del PSOE a complir amb el pagament d'aquests recursos.

Va defensar que el pagament d'aquesta bestreta del Govern espanyol a les autonomies no ha d'estar vinculat al fet que hi hagi o no Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) (no n'hi haurà el 2019), i va assegurar que la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, també ho defensava quan era consellera andalusa.

El pla de contingència de la Generalitat, que en paraules de Budó hauria d'estar llest «durant els propers dies», ha de servir perquè l'administració catalana afronti reptes relacionats amb la lluita contra el fracàs escolar, la millora de la sanitat o el desplegament de la Renda Garantida de Ciutadania, entre d'altres. La nova portaveu del Govern, Meritxell Budó, va anunciar ahir que es «revisarà l'actuació» dels Mossos d'Esquadra sobre la retirada dels llaços grocs que divendres de la setmana passada es van dur a terme a diversos centres educatius.

Revisar l'actuació dels Mossos

En la roda de premsa posterior al Consell Executiu, va defensar que «només es van detectar problemes» a set dels 2.600 centres educatius de Catalunya, cosa que l'Executiu veu com un percentatge molt menor, en paraules de la també consellera de la Presidència.

Per revisar aquesta actuació es parlarà amb la direcció dels centres educatius en qüestió i «se seguiran els procediments dels Mossos que hi ha establerts». La setmana passada, després de diverses resolucions de la JEC en contra de la presència dels llaços als edificis públics i malgrat els recursos presentats per la Generalitat, finalment divendres passat van ser despenjats de les façanes de les seus dels departaments. Budó va assegurar que el Govern no va donar l'ordre que s'efectués la retirada.