El govern de Quim Torra ha col·locat Joana Ortega, que fou vicepresidenta de la Generalitat amb Artur Mas, amb un càrrec d'assessora del Departament d'Empresa i Coneixement. Percebrà un salari anual de 78.158 euros.

El seu càrrec té un nom indeterminat: Assessora de Projectes Transversals. Segons el decret de nomenament, les seves funcions seran assessorar el/la titular del Departament d'Empresa i Coneixement sobre l'estructuració de projectes transversals dels diferents centres directius del Departament en matèria de foment de l'economia productiva»; també «preparar la documentació que el Departament d'Empresa i Coneixement tramita al Consell Tècnic en matèria de projectes transversals»; i «elaborar els informes sobre els resultats de l'aplicació dels projectes transversals en matèria de foment de l'economia productiva i fer-ne l'avaluació».

Les fonts de la Conselleria van explicar que Ortega es va incorporar ahir al nou càrrec i que han apreciat de l'exvicepresidenta la seva experiència en l'administració pública i la seva visió municipalista.

En aquest nou lloc, Ortega cobrarà la retribució corresponent a la categoria de funcionari del grup A i nivell 30.2 i un complement específic de 41.302,92 euros anuals.

Ortega (Barcelona, 1959) va ser membre d'Unió Democràtica de Catalunya (UDC) i va ocupar diversos càrrecs (presidenta de l'Institut Català de les Dones i Consell Nacional de Dones de Catalunya). També va ser regidora a Barcelona i diputada al Parlament des del 2006 fins al 2015.

Quan Artur Mas va guanyar les eleccions l'any 2010, la va nomenar vicepresidenta del Govern, càrrec que va mantenir fins el 18 de juny de 2015. Durant el 2011 va veure's involucrada en una polèmica per informació falsa al seus currículums públics, on indicava que era llicenciada en Psicologia però li faltaven dues assignatures per aprovar. Amb la crisi entre CDC i UDC va abandonar el Govern i va anunciar la retirada de l'activitat política. En aquest temps ha treballat com a consultora d'empreses en matèria de transparència i imatge de marca i, a més, ha regentat un «showroom»-sala d'exposició per a la venda de moda italiana. Ortega va ser condemnada el 13 de març de 2017 a dos anys d'inhabilitació política, juntament amb l'expresident Mas i l'exconsellera Irene Rigau per impulsar la consulta del 9 de novembre de 2014.