El president català, Quim Torra, ha exigit aquest dimecres la dimissió del ministre d'Exteriors en funcions, Josep Borrell, a qui ha acusat d'estar darrere de l'"escàndol" de l'"espionatge" de les delegacions de la Generalitat a l'exterior: "S'han passat de frenada", ha avisat.

"No és que les clavegueres baixin plenes, és que estan col·lapsades i la repressió en aquest Estat està arribant a un punt absolutament intolerable", ha afirmat Torra durant la sessió de control del Parlament.

Així s'ha referit a les activitats que admet el Ministeri d'Afers Estrangers per "vigilar de prop" qualsevol activitat que pretengui menyscabar la imatge d'Espanya i qualsevol intent d'impulsar el projecte independentista del Govern de Catalunya, cosa que inclou les delegacions de la Generalitat a l'exterior.

Torra ha advertit que és "gravíssim" que, segons el seu parer, "les clavegueres de l'Estat" actuïn amb "impunitat" i de forma "desbocada".

"Aquesta vegada s'han passat de frenada, s'ha espiat no només a les delegacions sinó a diputats i periodistes estrangers i s'han d'assumir les responsabilitats per aquest escàndol", ha jutjat.

Torra ha advertit que "exigiran la dimissió" de Borrell i que informaran als governs europeus de les activitats d'Espanya: "Tindran tota la reacció per part del Govern", ha assenyalat.

Després de la sessió de control, Torra s'ha tancat al seu despatx del Parlament juntament amb el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, la consellera de Presidència, Meritxell Budó, i el titular d'Acció Exterior, Alfred Bosch, per analitzar la situació.