El president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, va assegurar ahir que no descarta «cap escenari» a Catalunya, que està «tot previst» i que actuarà, si cal, «des de la fermesa, la proporcionalitat i la unitat». Així ho van indicar fonts del Govern després de la reunió que van mantenir amb el líder del PP, Pablo Casado, al Palau de La Moncloa per analitzar l'escalada de tensió a Catalunya arran de la sentència del procés, unes converses que també es van repetir a la tarda amb el líder de Ciutadans, Albert Rivera, i el de Podem, Pablo Iglesias.

Sánchez va traslladar ahir un missatge clar: no descarta cap escenari, tot està previst i actuarà, si cal, des de la fermesa, la proporcionalitat i la unitat.

De nou, el president va voler transmetre un missatge de reconeixement a les forces de seguretat i de condemna ferma de l'ús de la violència per «acovardir els ciutadans» i «trencar la convivència a Catalunya».

El cap de l'Executiu espanyol va remarcar la importància de la unitat d'acció entre els partits davant la situació a Catalunya i va fer una crida a última hora de la tarda al president de la Generalitat, Quim Torra, perquè condemni «sense excuses i sense pal·liatius» l'ús de la violència i deixi d'amagar-se «darrere de cortines de foc».

El cap de l'Executiu va assegurar que els ciutadans a Catalunya «tenen el dret de viure en pau» i això «és incompatible amb l'actitud dels grups violents».

«El legítim dret de manifestació reconegut en la Constitució ha d'estar emparat, però no hi ha causes, no hi ha raons o ideals que justifiquin l'ús de la violència en una democràcia com l'espanyola. Per això, la primera obligació és garantir el dret a conviure», va asseverar.

Prèviament, Casado havia reclamat a Sánchez que el Consell de Ministres d'aquest divendres enviï al president català, Quim Torra, un «requeriment» perquè compleixi les seves «obligacions constitucionals i legals» per si és necessari aplicar el 155.

Es tracta d'un pas previ per posar en marxa el mecanisme d'aquest article constitucional, segons va explicar Casado, i estar «preparats» per activar-lo, si Torra es nega a acatar el requeriment que pugui fer-li el Govern central i el que ja li ha enviat el Tribunal Constitucional perquè respecti la llei.

En una compareixença a La Moncloa, després de la reunió d'una hora amb Sánchez, per abordar la situació davant les protestes a Catalunya, va considerar que «la imprevisió ha sobrepassat» el president en funcions i li ha advertit que compta amb tots els mecanismes per fer front a «una escalada de violència inadmissible».

Iglesias s'oposa al 155

El líder de Podem, Pablo Iglesias, va transmetre ahir a Sánchez la seva oposició a l'eventual aplicació de mesures excepcionals com el 155 o la Llei de Seguretat a Catalunya, perquè seria «miop» pensar que aporten algun tipus de solució a Catalunya. En canvi va assegurar que el seu partit està «en plena disposició» de col·laborar en «iniciatives intel·ligents» i de «diàleg» que vagin en la línia de la «desinflamació» del conflicte. En roda de premsa a La Moncloa, Iglesias també va rebutjar l'ús de bales de goma per part de la Policia Nacional a Catalunya i es va solidaritzar amb els manifestants i els policies ferits en les protestes.

Rivera demana més policia

Per la seva banda, el líder de Ciutadans, Albert Rivera, va instar ahir el Govern a aplicar l'article 155 a Catalunya amb l'objectiu primer de «cessar» el president de la Generalitat, Quim Torra, al qual avui (ahir per al lector) tots els espanyols han vist sumant-se als separatistes «tallant autopistes».

En aquest sentit, Rivera va reclamar a l'Executiu que enviï a tots els policies i guàrdies civils disponibles per a «ajudar» a Catalunya.