La parla normal de persones asimptomàtiques però infectades pel coronavirus pot produir suficients partícules en aerosol per transmetre la infecció, segons els científics especialitzats en aerosols de la Universitat de Califòrnia.

Tot i que encara no se sap amb total seguretat la importància d'aquesta circumstància per a la propagació de COVID-19, subratllen la necessitat de mesures estrictes de distanciament social, i que els viròlegs, epidemiòlegs i enginyers que estudien els aerosols i les gotes treballin junts en aquesta i altres malalties respiratòries.

Els aerosols són partícules prou petites com per viatjar per l'aire. La parla ordinària crea quantitats significatives d'aerosols a partir de partícules respiratòries, explica William Ristenpart, professor d'Enginyeria Química a la UC Davis i coautor d'un editorial sobre el problema que es publica a la revista 'Aerosol Science and Technology'.

Aquestes partícules respiratòries tenen un diàmetre d'aproximadament un micró, o un micròmetre. Són massa petites per veure-les a simple vista, però prou grans per transportar virus com el de la grip o la SARS-CoV-2.

Alguns individus, superemissors

L'any passat, Ristenpart, l'estudiant de postgrau Sima Asadi i els seus col·legues van publicar un article que mostrava que com més alt es parla, més partícules s'emeten i que algunes persoens són "superemisores" que emeten fins a 10 vegades més partícules que altres. Les raons d'això encara no estan clares. En un estudi de seguiment publicat al gener a 'PLOS One' investigar quins sons de la parla estan associats amb la majoria de les partícules.

Calcular amb quina facilitat es propaga un virus com la SARS-CoV-2 a través de les gotetes requereix de l'experiència de diferents camps. Des de la virologia, els investigadors necessiten saber quants virus hi ha als fluids pulmonars, amb quina facilitat es formen en les gotetes i quants virus es necessiten per iniciar una infecció.

Els científics de l'aerosol poden estudiar la distància que recorren les gotetes un cop expulsades, com els afecta el moviment de l'aire en una habitació i la rapidesa amb què s'assenten a causa de la gravetat.

"La comunitat científica dels aerosols ha de donar un pas endavant i abordar el desafiament actual que presenta COVID-19, i també ajudar a preparar-nos millor per a futures pandèmies inevitables", conclouen Ristenpart i els seus col.legues.