Abans del confinament els nostres fills tenien una agenda atapeïda: col·legi, berenar, extraescolars, deures, dutxa, sopar ...

Però, i ara? Ara que no tenen el dia totalment planificat pels adults, que tenen molt més temps lliure, saben emprar o, en canvi, s'avorreixen, ronden al voltant d'un adult buscant alguna distracció o se sentin davant de la televisió consumint totes les seves hores de oci?

"Sens dubte, l'hàbit d'estudi és valuosíssim. Però, tan important com adquirir l'hàbit d'estudi és aprendre a utilitzar el temps lliure. Un temps que ocupa una grandíssima part de la nostra vida i que ens pot enriquir o envilir com a éssers humans" , ens diu la pedagoga Maite Vallet.

Mares i pares posem molt esforç en aconseguir que els nostres fills estudiïn, que facin els deures sense que hàgim d'estar nosaltres sobre d'ells. Però, quant de temps dediquem a ensenyar als nostres fills a emprar el seu temps d'oci?

"No saber emprar el temps lliure crea lligams, dependències, submissions. Acabem fent activitats que no hem triat o que trien altres per nosaltres", ens diu la Maite.

Claus per a ensenyar als nostres fills a gaudir del seu temps lliure

Com moltes altres coses, a gaudir de el temps d'oci s'aprèn. La nostra tasca com a mares i pares és ensenyar als nostres fills a fer-ho. Us donem algunes claus:

- Ensenyar-los a organitzar el seu horari personal. D'aquesta manera, planificaran amb antelació les seves activitats i no aniran sobre la marxa, evitant haver acabat el dia sense haver fet tot allò que volien fer, incloses les seves activitats d'oci.

- Observar-. Les mares i pares, mitjançant l'observació, podem identificar no només que se'ls dóna bé fer als nostres fills sinó també amb quines activitats gaudeixen més. Un cop identifiques, es tracta d'incentivar-los a dedicar una estoneta cada dia a realitzar aquestes activitats. D'aquesta manera, introduint-les en les seves tasques diàries, les estarem donant importància.

- Ser exemple. Si els nostres fills ens veuen gaudir dels nostres hobbies i donar-los espai dins del nostre calendari, ja tindrem molt de guanyat. Recordem que educa més el que fem que el que diem.

- No castigar-sense oci. És un error molt gran castigar als nostres fills sense practicar el seu esport favorit o sense anar a les seves classes de pintura. Què volem aconseguir, que es quedin a casa consumint televisió?

- Oferir-alternatives. El teu fill encara no ha trobat "el seu hobbie"? Això no vol dir que no existeixi, sinó que ha encara no l'ha descobert. El nostre paper com a pares és oferir-los la possibilitat de provar diferents activitats i incentivar-los a fer-ho.