20 de juliol de 2020
20.07.2020
Diari de Girona

Els reis protagonitzen aquest dilluns a Catalunya una agenda limitada per la pandèmia

Està prevista una marxa i un acte amb alcaldes de la zona organitzat per l'Assemblea Nacional Catalana en contra de la presència de la parella

20.07.2020 | 11:33
Els reis, en l'acte d'homenatge a les víctimes de la Covid-19 celebrat a Madrid

Els reis arriben aquest dilluns a Catalunya dins de la seva gira autonòmica després d'aixecar-se l'estat d'alarma, però protagonitzaran una agenda limitada a visitar el tarragoní Monestir de Poblet a causa de l'evolució dels brots de coronavirus en la comunitat.

Serà la primera visita en vuit mesos de Felip VI i Letizia a Catalunya (l'anterior va ser el novembre passat amb motiu de l'entrega dels premis Princesa de Girona) i arriba en plena polèmica pels suposats negocis ocults del rei Joan Carles i que estan sent investigats per la Fiscalia del Tribunal Suprem.

El president de la Generalitat, Quim Torra, va sortir aquest diumenge al pas d'aquesta situació i hores abans de la visita dels Reis va anunciar que ha demanat a la seva defensa estudiar la presentació d'una denúncia contra l'anterior cap de l'Estat. També contra la seva examiga Corinna Larsen i «tots aquells que d'una forma o una altra hagin participat, ajudat, cooperat o encobert les pràctiques corruptes». En concret, va plantejar que la Casa Reial assumeixi la responsabilitat civil de rescabalar de forma subsidiària els efectes del presumpte comportament corrupte de Joan Carles.

El mateix Torra va dirigir divendres una carta a la Zarzuela en la qual demanava que els Reis, en la seva visita d'aquest dilluns, tinguessin en compte les restriccions plantejades pel Govern a la població davant dels rebrots del coronavirus. La Casa Reial va assegurar que ja havia previst prèviament la situació i, per això, l'agenda només inclouria una visita al Monestir de Poblet mentre que es posposaven altres actes que s'havien de desenvolupar a Barcelona. En concret, una trobada amb el Cercle d'Economia, una visita a la Sagrada Família i una altra al Barcelona Supercomputing Center.

També el vicepresident de la Generalitat i coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès, es va afegir a les crítiques a la monarquia en vigílies de la visita dels Reis i va llançar aquest dissabte dures acusacions contra la dinastia dels Borbons, als quals va qualificar d'«una organització criminal». «Cal fer caure aquest règim i aquesta monarquia i avançar cap a la República catalana», va afegir.

A més, diversos partits nacionalistes i independentistes van fer un dia abans una crida conjunta a participar en mobilitzacions contra la gira autonòmica de Felip i Letizia. En aquest context, està prevista una marxa i un acte amb alcaldes de la zona organitzat per l'Assemblea Nacional Catalana en contra de la presència dels Reis.

Catalunya serà l'onzena comunitat que visitin dins del seu periple autonòmic i, igual com en la resta, estaran acompanyats per un ministre, en aquest cas el de Sanitat, Salvador Illa.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook