Una cavitat interna que ocupa un quart del seu tronc, un possible cop de calor i ràfegues de vent no habituals són tres de les «causes concurrents» que caigués una palmera al parc de la Ciutadella de Barcelona que va matar un home dimarts passat.

Així ho va explicar el gerent de Medi Ambient i Serveis Urbans, Frederic Ximeno, d'acord amb la informació obtinguda en les últimes 72 hores amb l'anàlisi externa de la consultora doctor Arbre i les investigacions dels tècnics de l'Ajuntament. Ximeno ha anunciat la reobertura demà del parc de la Ciutadella, un cop finalitzades les actuacions extraordinàries de revisió de l'arbrat, que han inclòs la retirada de la palmera sinistrada i de tres sanes però les condicions de les quals no eren òptimes.

El parc va ser tancat al públic poc després de la caiguda del terç superior d'una palmera datilera que va causar la mort a un home de 41 anys i diverses contusions a una dona, que va haver de ser hospitalitzada.

«Defecte lleu»

El gerent va explicar que l'anàlisi extern de la consultora doctor Arbre ha detectat una cavitat interna no visible en el tronc de la palmera que va caure però que aquesta cavitat afecta només el 25% del radi per la qual cosa és un «defecte lleu» que «no pot ser la causa única» que es trenqués.

A més, l'informe extern apunta també que la palmera sinistrada podria haver patit una «oscil·lació tèrmica», tot i que les dues que hi havia al seu costat no la van patir.

Una tercera causa concurrent serien les ratxes de 38 quilòmetres, que es van registrar dimarts al districte de Ciutat Vella, on es troba el parc.