19 de març de 2021
19.03.2021
Diari de Girona

Puc sortir de la comarca amb la meva parella si no vivim junts?

Què es pot fer i què no aquest cap de setmana. T'expliquem els documents que calen per desplaçar-se i multes a les que t'enfrontes en cas d'incompliment

19.03.2021 | 11:32
Imatge d'un control dels Mossos a Maçanet.

Aquest és el primer cap de setmana des que Catalunya va aixecar el confinament comarcal i en el que els centres comercials i el comerç no essencial podran obrir. Moltes famílies i amics planegen sortir de cap de setmana. Però alerta, no tothom ho podrà fer. A continuació resolem alguns dels principals dubtes.

Puc marxar de cap de setmana amb la meva parella o amb alguns amics si no vivim junts?
No. Segons el Procicat només s'autoritza a sortir de la comarca i viatjar junts (dins de Catalunya) a l'anomenada "bombolla de convivència", és a dir a un grup de persones que conviu de manera estable sota un mateix sostre. Per tant, si no vius amb la teva parella o amics, no podeu viatjar plegats.

A quina multa m'exposo si incompleixo la normativa?
És un incompliment d'una ordre administrativa i la sanció podria arribar fins als 500 euros.

Quins documents em calen per sortir de la comarca?
La Generalitat recomana omplir el certificat d'autoresponsabilitat (aquí tens tota la informació i te'l pots descarregar), que inclou la casella "Mobilitat de les persones que integren una bombolla de convivència".

A més a més, el departament d'Interior recalca que caldrà acreditar que aquells que viatgen junts formen part d'una bombolla de convivència. Això es podrà fer amb el DNI, llibre de família o un certificat de conviv`necia emès pels ajuntaments.

És obligatori el certificat d'autoresponsabilitat?
No
. El conseller d'Interior Miquel Sàmper ha recordat aquest divendres en una entrevista que no és un document obligatori. Però insisteix que és un document reconegut per tots els cossos policials i que, per tant, facilita molt la justificació de la mobilitat.

Puc sortir de Catalunya?
No
. No es pot sortir ni entrar a Catalunya per veure amics o familiars, excepte si és per una causa de força major que es pugui demostrar amb un justificant.

Puc anar a sopar a un restaurant?
No. La restauració manté les restriccions horàries i només podran obrir fins les 5 de la tarda. Si que està permès que mantinguin l'activitat per preparar menjars per emportar.

Puc anar de compres?
Sí. A partir d'aquest cap de setmana s'aixequen les restriccions d'obertura al comerç no essencial. Podran obrir tots els comerços de fins a 800 metres quadrats, però amb un aforament limitat.

Puc anar a veure un partit de futbol o d'un altre esport?
Depèn. El Procicat ja permet que hi hagi públic en actes esportius amb seient preassignat amb un aforament màxim del 50% a l'aire lliure i del 30% en un espai tancat. Però encara es mantenen restriccions i s'impedeix que entri públic en competicions estatals i interancionals que tenen prohibicions d'altres organismes.

Què passarà per Setmana Santa a Catalunya?
El Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut va acordar que a partir del 26 de març i fins al 9 d'abril les reunions socials es limitaran a un màxim de quatre persones en espais públics tancats, a sis en llocs oberts, i les reunions es limitaran a convivents en espais privats.

No obstant això, i davant l'empitjorament dels indicadors epidemiològics del coronavirus, la Generalitat no descarta tornar a endurir les restriccions per Setmana Santa. Segons el conseller d'Iterior, les mesures establertes per evitar contagis per la covid-19 d'aquest cap de setmana "seran una prova" perquè encara "no està decidit" què es podrà fer per Setmana Santa.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit