Reunió al màxim nivell per intentar desencallar un acord de govern: demà dimarts, el candidat d'ERC a la presidència de la Generalitat, Pere Aragonès, es desplaçarà fins a la presó de Lledoners (Bages) per negociar directament amb el secretari general de JxCat, Jordi Sànchez.

Tots dos estaran acompanyats per membres dels seus equips negociadors, però no pels exconsellers de JxCat presos a Lledoners -Jordi Turull, Josep Rull i Joaquim Forn-, i no està gens clar que hi participi el president d'ERC, Oriol Junqueras.

Just quan falta un mes perquè expiri el termini límit -si el 26 de maig no hi ha hagut investidura, seran convocades automàticament noves eleccions-, ERC vol accelerar unes negociacions que avancen amb lentitud.

El dirigent republicà Sergi Sabrià, un dels principals negociadors d'ERC, ha recordat que "fa set mesos que la presidència està en funcions", per això "el país no pot esperar més".

Com ja va deixar caure Aragonès aquest cap de setmana, Sabrià ha avisat que, si no és possible tancar un acord abans de l'1 de maig, caldrà "explorar vies alternatives" a una coalició, en al·lusió a un possible govern en solitari d'ERC amb suport extern de JxCat.

Les alternatives que es planteja ERC, no obstant això, passen totes per investir Aragonès amb els vots de JxCat, segons ha recalcat Sabrià, sense contemplar un hipotètic suport del PSC.

ERC no detecta "cap escull insalvable" per aconseguir un acord amb JxCat i alerta que "seria un error gravíssim que algú anteposés els interessos de partit als del país".

Sabrià espera que a la reunió de demà dimarts a Lledoners es pugui "parlar de tot" i fer un gran pas endavant cap a l'acord.

Però la vicepresidenta i portaveu de JxCat, Elsa Artadi, ha rebaixat les expectatives, ja que "no és una cimera extraordinaria que hagi de desencallar res", sinó una reunió amb un únic punt en l'ordre del dia: l'estructura del futur govern.

"Demà escoltar", ha explicat Artadi, que ha assenyalat que "fa deu dies" que JxCat ve demanant a ERC que li presenti una proposta detallada d'estructura de govern, més enllà dels tres departaments nous que Aragonès vol crear: Universitats i Recerca, Feminismes i Igualtat, i Acció pel Clima.

Va ser ERC qui va demanar una reunió "100 % presencial" amb la participació d'Aragonès, per presentar la seva proposta d'estructura de govern, i JxCat va considerar imprescindible que en ella també hi estigui el seu secretari general, Jordi Sànchez, pres a Lledoners.

Artadi s'ha mostrat molt crítica amb les pressions d'ERC per plantejar l'1 de maig com a límit per negociar una coalició.

"Ens xoca una mica i ens resulta incomprensible el doble discurs que a vegades fa ERC", ha afirmat Artadi, que ha assegurat que els republicans en privat no han traslladat a JxCat ni "ultimàtums" ni altres possibles escenaris després de l'1 de maig.

Mentrestant, la viceprimera secretària del PSC, Eva Granados, ha afirmat que la presidenta del Parlament, Laura Borràs, "hauria de valorar ja" iniciar una ronda de contactes per proposar un candidat per a un nou debat d'investidura.

"És veritat que té a veure si hi ha una majoria possible, però tenim antecedents no gaire llunyans d'una doble votació i fracàs rotund del candidat d'ERC", ha remarcat.

El portaveu de Catalunya En Comú, Joan Mena, ha celebrat que ERC "comenci a adonar-se" que "és impossible governar amb Junts" i ha demanat als republicans que "diguin ja d'una vegada si volen una alternativa progressista" per a la Generalitat.

D'altra banda, el Parlament celebrarà dijous que ve a les 10.00 hores un ple en el qual els grups realitzaran una sessió de control al Govern en funcions i en el qual també es votarà el relleu de Jaume Alonso-Cuevillas a la secretaria de la Mesa.

El portaveu de Ciutadans al Parlament, Nacho Martín Blanco, ha celebrat que finalment se celebri una sessió de control al Govern, com reivindicava la formació taronja, encara que ha lamentat que no hi hagi compareixença d'Aragonès.

El líder del PPC, Alejandro Fernández, s'ha compromès a usar els seus tres escons per donar "suport diari" al sector turístic, perseguit per formacions que el volen fer "desaparèixer".