La presidenta del Parlament, Laura Borràs, descarta dimitir pel cas de l'escó de Pau Juvillà (CUP). En una entrevista d'aquest dilluns a Rac1, Borràs ha explicat el seu punt de vista, i ha acusat l'independentisme de rebutjar la seva «proposta de front comú» contra la «repressió» de l'Estat. La presidenta del Parlament ha assegurat que estava «disposada» a arribar «fins al final», però ha admès que «s'han trencat confiances». «No s'ha volgut fer el pas col·lectiu», ha lamentat Borràs, que ha insistit que la seva és «l'única via possible per plantar cara a la repressió». No ha concretat, però, els detalls de la proposta que va fer al president del Govern, Pere Aragonès, ERC i CUP, a qui ha assenyalat per «no acceptar-la».

Borràs ha anunciat que continuarà sense fer cap roda de premsa sobre el cas Juvillà, i que on donarà explicacions serà al Parlament: «Faré una compareixença a la Junta de Portaveus, on els representants polítics em faran les preguntes oportunes». La premsa no té accés a la Junta i, per tant, tampoc podrà fer preguntes. Borràs ha evitat l'autocrítica. De fet, ha assenyalat la resta de l'independentisme, després d'explicar que va exposar una proposta -que no ha concretat- a Aragonès, ERC i la CUP, que «no ha estat acceptada». La presidenta del Parlament s'ha mostrat «convençuda» que aquesta «estratègia» que va plantejar és «l'única via» per «plantar cara a l'Estat».

La qui va ser candidata de Junts el 14-F ha explicat que el 29 de gener a Manresa va presentar a Aragonès el seu «projecte», una «proposta ambiciosa de resistència col·lectiva davant l'atac de l'Estat», i «d'abast global» perquè interpel·lava els partits, la Generalitat, el Parlament, les entitats sobiranistes i la ciutadania. «Som aquí perquè la proposta no ha estat acceptada». Borràs ha afegit, en aquesta línia, que la seva «conclusió» sobre l'acta de Juvillà «no és que no s'hagi pogut evitar, sinó que no s'ha volgut evitar» amb la seva proposta. Tot i la insistència dels i les periodistes a la tertúlia, Borràs no ha donat detalls d'aquesta iniciativa. Sí que ha admès que la proposta a Aragonès incloïa desobeir la sentència del TSJC del 25% de castellà a les escoles, i que implicava els directors i directores dels centres. Borràs ha subratllat que la seva iniciativa la feia assumint ella «els màxims riscos i conseqüències» perquè estava «disposada a tot». Malgrat això, ha admès que es van «trencar les confiances» perquè no hi va haver la «voluntat» d'assumir «danys personals importants» i «assumir els compromisos».

La delegació de Juvillà

Borràs ha asseverat que és «fals» que Juvillà no fos diputat a partir del 28 de gener: «El 3 de febrer és ratificat pel ple amb majoria àmplia que ratifica el dictamen», ha afirmat la presidenta, que ha afegit que hi havia «dissociació d'esferes». La presidenta també ha dit que no es va arribar a plantejar la proposta de la CUP perquè la presidència de la cambra l'assumissin els i les anticapitalistes, a fi de defensar l'escó de Juvillà: «Les conseqüències s'han d'assumir quan tenen sentit col·lectiu», ha afegit Borràs, que ha dit que es va sentir «molt inútilment exposada després de fer una proposta sincera i franca».

Borràs ha admès també que «la majoria de 52% no és capaç de construir ara una proposta de futur que representi els votants». «Siguem capaços de defensar-nos col·lectivament», ha demanat, tot i després assenyalar la resta d'actors independentistes de «no voler» tirar endavant la seva proposta. Borràs també ha explicat que ella convoca el ple, però no els diputats, en referència a si Juvillà estava convocat o no pel ple del dia 3, que va votar el segon dictamen: «Jo admeto la seva delegació personalment, no l'accepto. És diferent el matís». «L'admissió del dret a vot es va admetre, no acceptar, per un conflicte d'interessos. Vaig demanar que, si podia venir, vingués. Però ell no podia votar per no incórrer en un conflicte d'interessos. Estava convocat al ple. Es va fer l'admissió i no es va acceptar», ha explicat.

Seguidament, se li ha preguntat per la «no admissió a tràmit» de la delegació de Juvillà a favor del diputat de la CUP Dani Cornellà, pel mateix ple, que signa ella mateixa el 3 de febrer. I ha respost: «Jo no he dit que jo no admetia a tràmit». La presidenta del Parlament també ha assegurat que, com el dia 3 de febrer, Juvillà tampoc va votar el seu primer dictamen al ple del 17 de desembre, per no «incórrer en un conflicte d'interessos». Juvillà, però, sí que hi va votar tal com es demostra en les imatges del plenari d'aquell dia, i tal com recorda la CUP.