Diari de Girona

Diari de Girona

El Dia de la Hispanitat reuneix als carrers de Barcelona Vox, Cs i PP

Els convocants reclamen el final de la cessió de competències

La capçalera de la manifestació d’ahir a Barcelona FERRAN NADEU

La fotografia del 12 d’octubre es va assemblar poc a la de fa cinc anys, quan en plena efervescència del procés i just després de l’1-O, manifestacions per la unitat d’Espanya col·lapsaven el centre de Barcelona. Aquesta vegada, milers de persones -2.200 segons la Guàrdia Urbana i 50.000 segons l’organització- convocades per la plataforma Catalunya Suma van desfilar ahir per passeig de Gràcia per tal de mantenir viva la flama d’una espanyolitat que consideren que ha de sortir de l’ostracisme i reivindicar-se amb «orgull» per plantar cara a la «falsedat de la Catalunya, un sol poble», un dels grans estendards del catalanisme transversal.

Així ho recull el manifest «+España y +español», el lema que lluia la capçalera d’una marxa que va comptar amb la implicació del PP, Ciutadans i de Vox i que va tenir menys concurrència que l’any passat -3.700 persones segons la Guàrdia Urbana-, quan encara hi havia restriccions per la pandèmia. Si tornem de nou al terreny de les comparacions, l’any 2017 el PSC formava part de les mobilitzacions, el partit d’Inés Arrimadas era robust amb 25 diputats al Parlament mentre que els populars tenien 11 representants i, a més, presumien de governar a la Moncloa. Cinc anys després, el president del Govern és Pedro Sánchez, els socialistes de Salvador Illa no participen en unes convocatòries en les quals Vox ha guanyat terreny mentre el PP intenta escalar a cops de colze amb els taronges en hores baixes.

«Aquest és el veritable dia nacional dels catalans», va reivindicar micròfon en mà Javier Megino, el president de Catalunya Suma, davant una massa que lluïa banderes espanyoles, que va corejar «visca Espanya» i «visca el Rei», que va victorejar la Guàrdia Civil i que va llançar proclames contra el Govern de Pedro Sánchez i contra l’independentisme. Una minoria va lluir també simbologia franquista. Megino va emfatitzar que es tractava de l’acte del Dia de la Hispanitat més gran sense perfil institucional que se celebrava a tot Espanya. «Perquè som orgullosament espanyols», va presumir el president de Catalunya Suma.

Els convocants de la manifestació van reclamar el final de la cessió de competències a la Generalitat i van denunciar l’«adoctrinament» que, segons el seu parer, fan els mitjans de comunicació i les escoles a Catalunya. També van retreure al Govern el seu «supremacisme» i «menyspreu» per tot el que tingui segell espanyol.

Compartir l'article

stats