La Mesa del Parlament ha acordat sancionar el diputat de Junts Francesc de Dalmases amb una multa de 600 euros i una amonestació pública per vulnerar el codi de conducta del Parlament. L'òrgan ha pres aquesta decisió després que la Comissió de l'Estatut dels Diputats (CED) conclogués al seu informe que el diputat de Junts havia comès una "infracció lleu" en l'esbroncada a una periodista del FAQs. Les sancions econòmiques pels casos d'infracció lleu del codi van des dels 600 euros com a mínim –la xifra que s'ha acordat en el cas de Dalmases- fins als 12.000 euros.

En la reunió de divendres passat la Comissió de l'Estatut dels Diputats va concloure que Dalmases havia "intimidat" la periodista i ho va emmarcar en una infracció lleu del codi de conducta del Parlament. El text de la CED es va aprovar amb els vots a favor del PSC, ERC, la CUP i els comuns, l'abstenció de Vox, Cs i el PPC i el vot contrari de Junts.

Segons el codi de conducta les sancions per a infraccions lleus poden ser una amonestació pública o bé una multa econòmica, que pot anar dels 600 als 12.000 euros. En aquest cas s'ha optat per multar Dalmases amb el mínim, 600 euros.

L'informe de la CED no proposava com sancionar Dalmases, ja que és una competència de la Mesa. Tot i això, el text sí que considerava que Dalmases va vulnerar els articles 7 i 8 del codi de conducta. Concretament, l'article 7 estipula que els diputats han de tenir "una actitud escrupolosa i exemplar" i "una conducta respectuosa amb els altres diputats i amb els ciutadans". També assenyala que s'ha d'utilitzar "un llenguatge adequat" i "un sistema de relació fonamentat en la interacció constructiva, cordial i dialogant".

Pel que fa a l'article 8 s'hi concreta que la col·laboració entre els diputats i els mitjans de comunicació "s'ha d'orientar a favor del dret a la informació i del dret dels ciutadans a poder tenir una opinió formada".

Investigació de la CED

La CED va decidir fa dues setmanes investigar si Dalmases va infringir el codi de conducta en el cas de l'esbroncada a una periodista del FAQs. A banda de la versió del diputat de Junts també va sol·licitar al Parlament l'informe que la CCMA va elaborar sobre el cas i una còpia del diari de sessions de la reunió de la comissió de control a la CCMA on Dalmases va comparèixer per pronunciar-se sobre la qüestió.

Un cop recopilada tota la informació, Cuevillas va fer una proposta d'informe que també qualificava la infracció de lleu, però que no considerava que els fets fossin una intimidació, i on es proposava que la sanció fos una amonestació pública. Finalment, però, aquest document no es va arribar a votar a la comissió perquè PSC, ERC, la CUP i els comuns en van presentar un d'alternatiu que comptava amb més suports.

Arran del cas de l'esbroncada a una periodista Dalmases va dimitir com a vicepresident de Junts i com a president de la comissió de control de la CCMA, tot i que encara és president de la comissió d'Exteriors del Parlament. Dalmases ara mateix es troba en baixa mèdica.