Segueix-nos a les xarxes socials:

Els científics proposen prohibir la pesca en 2.000 km2 del cap de Creus

La idea forma part de l'informe que tindrà Medi Ambient per decidir la futura àrea protegida

Els científics proposen prohibir la pesca en 2.000 km2 del cap de Creusdiari de girona

Els científics de l'Institut de Ciències del Mar, del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), proposen la restricció de la pesca en 2.000 quilòmetres quadrats de la zona del golf de Lleó, des de la costa fins al canó de cap de Creus. Es tracta d'una part de la gran àrea marina protegida de 14.000 quilòmetres quadrats que el Ministeri de Medi Ambient proposarà a la Unió Europea.

La proposta forma part de l'informe que han elaborat els científics per al Ministeri de Medi Ambient que ha de fer-lo arribar a la UE per avalar la importància d'aquesta gran àrea. L'informe, segons ha informat TV3, considera que els 2.000 quilòmetres quadrats, més les zones on hi ha corall blanc, haurien de ser reserves integrals, per tant, sense cap activitat pesquera. A la resta hi podrien feinejar les flotes, però es regularia amb un pla de gestió que s'ha d'elaborar posteriorment.

Cinc anys d'estudi

Des de fa cinc anys els científics estudien el fons litoral marí de cap de Creus. El buc oceanogràfic del CSIC, el García de Cid, està acabant aquesta setmana les darreres investigacions abans que aquesta gran zona esdevingui àrea marina protegida. Durant aquest temps han recollit més de 150 mostres d'espècies i els investigadors n'han registrat més de 2.000 quan a tot el Mediterrani es té constància d'unes 7.000, cosa que suposa un tant per cent molt important del total i, per tant, reflecteix la riquesa. Aquesta gran biodiversitat marina que converteix cap de Creus en una de les àrees més riques del mediterrani ha quedat permanentment constatada durant les investigacions. Les exploracions han anat confirmant això amb constants noves troballes. S'han descobert a la capçalera del canó de cap de Creus importants comunitats de comàtules. Justament aquesta àrea on també hi ha ?esponges de mar, gorgònies i corall blanc és un dels objectius prioritaris a protegir perquè actua com a lloc de cria de diferents espècies. Juntament amb altres àrees on hi ha corall blanc es considera que hauria d'estar totalment protegida de qualsevol activitat pesquera.

El canó de cap de Creus té profunditats que arriben als 1.200 metres de profunditat. Es tracta d'un canó amb un relleu escarpat al fons. A partir dels 200 metres és on s'han detectat les comunitats dominades per coralls, alguns de gran valor.

Informe socioeconòmic

L'informe estarà acompanyat d'un altre estudi socioeconòmic on s'analitza la flota pesquera de la zona, quants professionals en viuen i els perjudicis que els suposaria aquesta protecció. De fet, les diferents parts implicades o afectades pel projecte són conscients de l'afectació al sector pesquer amb qui s'han matingut diverses reunions.

Cap de Creus serà la primera de les sis àrees marines protegides que ha de crear l'Estat espanyol per complir amb la normativa europea (ha de protegir per llei el 10% del seu espai marítim), i que serà també la més extensa de la Unió Europea, segons explicava l'investigador del Consell Superior d'Investigacions Científiques, Josep Maria Gili. Fins al moment, Espanya ha protegit 5.000 dels 95.000 quilòmetres quadrats que s'han de protegir abans que acabi el termini per arribar al 10% establert.Cap de Creus figurarà entre les 25 regions més riques del món pel que fa a la biodiversitat.

Prem per veure més contingut per a tu