El nou hospital universitari Josep Trueta serà el doble de gran, costarà 250 milions d'euros i estarà enllestit l'any 2016. Així ho va indicar ahir la consellera de Salut Marina Geli en la presentació oficial del projecte bàsic del futur centre sanitari. El nou edifici, que substituirà l'actual de 50.000 metres quadrats tindrà més prestacions que les que va plantejar l'avantprojecte i estarà concebut per ser més funcional, accessible i confortable pels pacients.

La consellera va ressaltar la importància que tindrà el nou Trueta en un futur no solsament pels habitants de la ciutat de Girona sinó també pels de la resta de la demarcació ja que un dels objectius és fer un edifici adaptat als nous temps que sigui un referent en àmbits com l'ambulatori, la recerca i la docència. Sobre aquest últim aspecte Geli va considerar imprescindible "guanyar en projecte docent i de recerca per fer un hospital que miri al futur".

La titular de Salut va anunciar que les obres estarien enllestides entre els anys 2015 i 2016 i que a finals de l'any vinent es començaran a enderrocar les primeres estructures de l'actual centre (l'aparcament cobert de davant, la gasolinera i el pavelló de govern) per començar les obres de construcció. Per la seva part, l'alcaldessa de Girona, Anna Pagans també va lloar el projecte del nou hospital en qualificar-lo d'un "projectàs" que va enfocat a canviar radicalment l'entrada nord de la ciutat i que comportarà una millora substancial dels accessos per aquesta zona.

Tot i que tant la consellera com l'alcaldessa es van mostrar exultants amb el futur centre sanitari, a les files de CiU aquest projecte no va causar la mateixa impressió. La senadora i responsable del sector de la Salut de la federació nacionalista, Rosa Núria Aleixandre va remarcar que en cas de guanyar les properes eleccions el projecte "s'haurà de replantejar en tots els compromisos que ha fet el govern actual i valorar quants es poden fer".

Aleixandre, que també va assistir a l'acte de presentació va anunciar que tenint en compte el "dèficit brutal" que pateix l'economia catalana actualment s'hauran de prendre "determinacions molt dures". "Econòmicament a la sanitat tenim un gran problema, i això no s'ha dit. Quan entrem al govern, si hi entrem, haurem de valorar quins hospitals necessiten reformes més necessàries", va afegir.

Malgrat que inicialment el nou hospital estava previst que entrés en funcionament l'any 2012, les obres de construcció s'han anat aplaçant fins a tres vegades en aquests dos últims anys. A principis de 2008 la data fixada era 2013, dos anys més tard la consellera va dir que hi hauria un endarreriment fins al 2014 i durant el mes passat, la mateixa Geli en una entrevista a Diari de Girona va anunciar que estarien enllestides el 2015.

La consellera va atribuir aquests retards a dos aspectes principals: per un costat la crisi econòmica i per l'altre donar cabuda a la nova facultat de medicina. En aquest sentit, Geli va afirmar que el projecte ?executiu es començarà a aplicar a partir de l'any vinent i a finals de 2011 començaran els enderrocaments.

Tal i com va apuntar l'arquitecte encarregat del projecte, Josep Lluís Mateo, el buit que generi l'enderrocament del pàrquing cobert, la gasolinera i el pavelló de govern servirà per començar amb la construcció de l'àrea ambulatòria que suposarà el 40% de l'estructura del nou hospital. Aquest bloc conviurà amb l'hospital actual, que no s'enderrocarà fins que no estiguin enllestits els dos altres blocs corresponents als blocs quirúrgics, urgències i la torre d'hospitalització.

L'espai que deixi lliure l'antic edifici serà reconvertit en una gran plaça que contindrà un pàrquing subterrani. La directora dels serveis territorials de Salut a Girona Marta Pedrerol va anunciar que a principis de l'any vinent es començaran a col·locar els mòduls prefabricats destinats a les consultes externes. Pedrerol va apuntar que el funcionament d'aquests mòduls estarà en marxa a partir de la primavera de 2011.

Funcional i estètic

Les dues premisses bàsiques per les quals es regeix el nou hospital són la funcionalitat (tant pels pacients com pel personal sanitari) i l'estètica. El centre estarà distribuït en tres grans blocs, dos de baixos i un gratacels de quinze plantes. En un dels blocs baixos s'hi instal·laran els serveis d'urgències i l'àrea quirúrgica, mentre que l'altre serà l'àrea ambulatòria i l'hospital de dia. La torre serà el bloc d'hospitalitació i també dels pacients crítics i neonats.

Segons va destacar Mateo una altra de les novetats serà la incorporació d'una altra via d'accés pel carrer de l'Esport que enllaçarà la rotonda d'entrada a la ciutat amb el pont de l'avinguda de França i facilitarà l'entrada i sortida de vehicles sanitaris.

El gerent territorial de l'ICS a Girona, Rafael Gràcia va manifestar que amb el nou projecte va en concordància amb el camí de futur que està seguint la sanitat i que se supera la "prova del temps", ja que es potenciarà enromement l'àrea ambulatòria i s'augmentaran un 45% les consultes i gabinets, de manera que els pacients hagin de passar cada vegada menys temps a l'hospital i aquest no corri risc de patir sobrecàrregues. En total, el nou Trueta serà un 25% més gran del que inicialment estava previst. Tindrà 95.000 metres quadrats, 22.000 metres de pàrquing i comptarà amb un bon servei de refrigeració i electricitat pensats per garantir sempre un funcionament òptim. L'accessibilitat serà en principi major i, sense perdre places de pàrquing, el nou centre comptarà amb múltiples espais oberts.