La Policia de la Generalitat, conformada pels Mossos d´Esquadra i els cossos de policia local, té deures pendents, segons el conseller d´Interior Felip Puig. En l´acte de tancament del Congrés nacional de l´Associació de Caps i Comandaments de les Policies Locals de Catalunya (ACCPOLC), que es va celebrar ahir a Lloret de Mar, Puig va assegurar que treballarà per evitar que els cossos de policia municipals siguin considerats «policies de segona». Amb tot, va incidir en què la policia autonòmica i les locals s´han de repartir la feina per ser més eficaces i evitar «duplicar esforços». «Entre les policies no hi ha d´haver diferències, però s´ha de clarificar què és el que ha de fer cadascú. No hi ha policia de primera i segona divisió, però el país no es pot permetre 215 policies integrals fragmentades pel territori», va considerar el conseller, que va anunciar la reforma de les lleis que articulen el funcionament dels cossos locals i de la policia autonòmica.

Així les coses, Puig té previst reorganitzar, dintre les competències possibles d´Interior i a partir de les properes eleccions municipals, el paper que juguen les policies locals en la seguretat ciutadana. Quines tasques es podrien transvassar des de les policies locals als Mossos, o viceversa? «No vull posar exemples perquè no vull condicionar el debat, que ha de ser molt obert», va considerar Puig. Però «no es pot pretendre que els policies locals siguin tan sols vigilants de carrers i policies de barri, però tampoc que tinguen 200 i escaig policies científiques, d'investigació criminal o brigades mòbils. Els responsables polítics hem d'entendre les aspiracions professionals d'aquests policies, però la societat demana als responsables polítics eficàcia, austeritat i no duplicar esforços». És a dir, el repte de sempre; que caldrà veure com senta entre els cossos de policia local més ambiciosos i que desenvolupen més serveis.

Puig va inaugurar ahir la sempre difícil relació del Govern amb les policies locals del territori –en el darrer acte de l´ACCPOLC, celebrat el juny a Salt, es va explicar que càrrecs de l´Institut de Seguretat Pública de Catalunya havien denegat reunions de mala manera als representats de l´entitat en considerar que les policies locals no tenien res a dir– reclamant la unitat de tots els agents -Mossos i locals- perquè, segons va recordar, de policia només n´hi ha una. «No ens podem permetre policies fragmentades; la cooperació i la complementarietat dels mossos i les locals ha de ser bàsic», va incidir el conseller, que va instar alhora a avançar cap a la concepció d´una sola policia «de Catalunya i de país» per a «resoldre els reptes que han quedat pendents durant la darrera legislatura, per manca de consens o treball corporatiu».