Segueix-nos a les xarxes socials:

Dipsalut inicia els cursos de formació per aprendre a utilitzar els desfibril·ladors públics

L'organisme ensenya als usuaris potencials les característiques dels aparells i com cal actuar

Dipsalut inicia els cursos de formació per aprendre a utilitzar els desfibril·ladors públicsdiari de girona

El Dipsalut va iniciar ahir els cursos de formació per aprendre a utilitzar els desfibril·ladors públics que està implantant l'organisme a tots els punts de les comarques gironines. Aquests es van celebrar a OMAC de Figueres i van comptar de moment amb una desena d'alumnes. Al curs s'hi va ensenyar a actuar correctament en cas d'una possible aturada cardíaca (seguint l'anomenada "cadena de supervivència"), les peculiaritats dels desfibril·ladors automàtics que Dipsalut implanta arreu de la demarcació i nocions de suport vital bàsic.

Des d'ara fins acabar el mes se celebraran 16 cursos com aquest a Figueres, Palamós, Banyoles, Girona, Puigcerdà, Olot, Blanes, Santa Coloma de Farners i Ripoll. Aquesta primera oferta formativa va dirigida als treballadors municipals de les primeres poblacions que tindran desfibril·ladors fixos i als membres dels equips de primera resposta (com a ara policies locals, vigilants municipals...) que duran desfibril·ladors mòbils dins els seus vehicles. Properament es programaran més cursos per garantir que tots els ajuntaments amb desfibril·ladors tinguin, com a mínim, dues persones formades en el seu ús.

Dipsalut ofereix aquesta formació de forma gratuïta. L'organitza i la coordina el Grup de recerca Salut i Atenció Sanitària de la Universitat de Girona. Els docents són membres de diferents entitats del sector, tots ells instructors acreditats pel Consell Català de Ressuscitació (CCR). Els alumnes que superen el curs obtenen la Certificació del CCR que els acredita com a persones preparades per fer servir l'aparell. A més, Dipsalut els lliura un vídeo-tutorial on es mostren tots els passos a seguir per socórrer una víctima d'aturada cardíaca.

Aquesta formació s'ofereix en el marc del programa "Girona, territori cardioprotegit" de Dipsalut que suposa la implantació de fins a 650 desfibril·ladors (DEA) automàtics arreu de la demarcació (n'han sol·licitat 214 municipis dels 221 que hi ha a la província). Uns 500 DEA són fixos i estaran situats a l'aire lliure en places, carrers, façanes d'equipaments. Estan protegits per una columna connectada amb el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM). 130, són portables. Aniran dins de vehicles de primera resposta (policia local, protecció civil...). L'objectiu d'aquest programa és reduir la mortalitat per mort sobtada cardíaca posant desfibril·ladors d'ús públic ben a l'abast.

A dia d'avui, s'estan enllestint les revisions dels punts d'ubicació dels primers municipis que disposaran de DEA fixos. La previsió és instal·lar els primers dins la primera quinzena de juny. Pel que fa als DEA mòbils, es preveu lliurar-los tots a finals d'aquest mateix mes.

Prem per veure més contingut per a tu