La neu ha arribat aquest matí al nivell del mar a Barcelona i ha afectat diverses zones de Catalunya, sense causar excessius problemes, encara que les autoritats han decidit avançar la sortida dels col·legis i suspendre les classes davant un nou front més intens que s'espera en les pròximes hores.

El conseller d'Interior, Felip Puig, ha indicat en roda de premsa que, com a mesura de precaució, s'avançava la sortida dels col·legis i s'estudiava la possibilitat de suspendre demà l'activitat escolar.

Puig ha advertit que les previsions apunten al fet que aquest nou episodi de nevades, que serà més intens, pot deixar fins a 12 centímetres de gruix, per la qual cosa de forma preventiva s'avançava el transport escolar a tot Catalunya, excepte a les Terres de l'Ebre.

Al matí, una trentena d'escoles i instituts de Barcelona-ciutat i les comarques de Barcelona i Girona han tancat per la neu, mentre escoles de poblacions costaneres, com Blanes i Lloret de Mar, han restat obertes però amb 'serveis mínims', ja que moltes famílies han optat per no portar els seus fills.

Diversos consells comarcals han decidit també suspendre el transport escolar de més de deu línies d'autobús de les comarques del Bages, del Gironès i Osona.

La majoria dels ajuntaments de Catalunya han activat l'operació Fred per donar aixopluc els indigents que dormen al carrer i en el cas de Barcelona, 103 han acceptat ser allotjats a albergs municipals.

En la serra de Collserola, a Barcelona, la neu caiguda durant la nit ha tenyit de blanc el paisatge, i ha obligat a circular amb molta precaució per la carretera de la Rabassada, una via per la qual també s'accedeix al Tibidabo, que avui s'ha despertat blanca.

A la zona del Vallès la neu ha començat a quallar en poblacions com Sabadell, Sant Cugat del Vallès, Bellaterra, Sant Quirze del Vallès, i Montcada i Reixac, entre d'altres, encara que de moment als jardins i a les cobertes dels edificis.

En algunes poblacions del Maresme com Mataró ha nevat amb certa intensitat i a Calella la platja ha aparegut aquest matí amb un to blanquinós.

La neu ha obligat a tallar diverses carreteres i obligat a circular amb cadenes en altres, com la BV-2204, a Santa Margarida de Montbui (Anoia), la BV-5119, a Fogars de Montclús (Vallès Oriental), i la C-26, a Castellar de la Ribera (Solsonès).

En la roda de premsa, Puig ha avançat que "el més probable" és que per demà se suspengui l'activitat escolar, ja que es preveu que baixin les temperatures i les carreteres es poden omplir de neu i gel, encara que la decisió definitiva no s'adoptarà fins a aquesta tarda, en una nova reunió del consell assessor.

Segons la previsió meteorològica avançada pel conseller, el segon episodi de neu escombrarà a partir d'aquesta tarda el litoral i prelitoral català, fins i tot en primera línia de mar, des de l'Empordà fins al Camp de Tarragona, en un episodi més intens que el que es va iniciar ahir a la nit.

Fins ara, la neu amb prou feines ha causat incidents, segons el conseller, que això no obstant ha explicat que 18 alumnes que anaven en un autocar de l'institut de Castell del Quer han quedat il·lesos després que el seu vehicle s'ha sortit de la via en intentar esquivar un camió a Sant Boi de Lluçanès (Osona).

Les províncies de Lleida i Tarragona no s'han vist gaire afectades en el matí per les nevades, si bé han deixat els camps lleidatans emblanquits i a uns 200 alumnes sense classe en aquesta província com a mesura de precaució.

En aquesta demarcació, les precipitacions en forma de neu han estat febles i intermitents i s'han concentrat, sobretot, a les comarques de l'Urgell i la Segarra, on s'ha acumulat un centímetre de neu, i en les Garrigues, on al municipi de la Granadella la neu ha arribat a quatre centímetres de gruix.

De la seva banda, el Parlament de Catalunya ha decidit avui ajornar la reunió de la comissió de Justícia i el lliurament d'un premi -actes que estaven previstos per a aquesta tarda- pel risc de nevades, en una decisió presa després de la recomanació de Protecció Civil de reduir al màxim la mobilitat.