Aquest 2013 celebrem els 100 anys de la fundació del Club Esportiu Banyoles. La indispensable mirada enrere que propicia aquest centenari ens recorda que va ser un extremeny establert a la ciutat, Francisco Ballestero, qui va fundar el primer equip de futbol banyolí de la història, batejat aleshores com a C.F. Banyoles. Un equip que es va presentar el 15 d'agost de 1913, coincidint amb les nostres festes d'agost.

Ha passat un segle. Milers de partits disputats. Victòries i derrotes. Èxits i fracassos. Camps diferents. Diverses categories. I sempre una afició fidel al seu costat. És ben cert que els temps han canviat, i molt, però els valors que varen inspirar la creació del club es mantenen avui inalterables. És el que té l'esport, sigui quina sigui l'especialitat. I d'això, a Banyoles en sabem força, per la tradició de la ciutat d'acollir competicions i proves ben diverses, algunes d'elles de primer nivell internacional.

La feliç realitat del C.E. Banyoles ens ha de fer adonar a tots plegats, i especialment als més joves, dels obstacles que han hagut de superar diverses generacions per arribar a aquest centenari. El present, doncs, cal mimar-lo. I no només per donar-li continuïtat, sinó per assegurar un futur ben llunyà.

El futbol banyolí continua essent una de les icones de la ciutat i ha contribuït decisivament a la cohesió social i a la integració. El futbol té això. La il·lusió dels més joves que creixen amb el futbol base, una afició entregada, un sa esperit de competitivitat. Puc corroborar-ho personalment, perquè n'he estat testimoni de primera línia, durant la meva època d'àrbitre. Em satisfà especialment que la celebració del centenari del C.E. Banyoles arribi en un moment dolç del club, tant socialment com esportivament. I seria molt bo que l'efemèride contribuís a augmentar la seva massa social, que és la seva força. No voldria acabar sense fer extensiu el meu agraïment i el de l'Ajuntament de Banyoles als fundadors, als socis, als directius, als tècnics, jugadors i col·laboradors que han desfilat per l'entitat durant tot aquest temps. Són ells, sobretot, els que han aconseguit que el C.E. Banyoles hagi esdevingut centenari... i necessari.