Segueix-nos a les xarxes socials:

La pedregada "mai vista" provoca una catàstrofe als camps empordanesos

Els agricultors calculen pèrdues de 20.000 tones de fruita, el 80% d'arrossars afectats i destrosses en horta i blat de mor

La pedregada "mai vista" provoca una catàstrofe als camps empordanesosMarc Martí

El camp empordanès va ser el més colpejat per la gran pedregada que va caure al Baix Empordà divendres a la tarda. Els veïns de la zona parlen d'una tempesta "mai vista" que va deixar pedres de tres centímetres, pluja torrencial i vents que van superar els 80 quilòmetres per hora en només 30 minuts. Ahir els agricultors de la zona contemplaven els seus camps amb consternació i parlaven de catàstrofe. En molts casos les seves collites de pomers, arròs o blat de moro van quedar arrasades per complet.

Les agrupacions de productors i el departament d'Agricultura van començar ahir a quantificar els ?danys, i els primers resultats compleixen les pitjors expectatives dels agricultors. Els camps de fruita dolça que no estaven coberts amb una malla han quedat malmesos al 100%.

En total, Agricultura calcula que la calamarsa ha afectat unes 300 hectàrees de les aproximadament 500 que hi ha a la zona. Una primera valoració apunta a 20.000 tones de fruita perduda, mentre que altres fonts parlen del 40% de la collita. Els agricultors disposen d'assegurances agràries per cobrir les pèrdues. En definitiva s'han vist afectats en matèria de pomeres una part molt rellevant dels productors de Giropoma i Girofruits.

Un altre sector que va quedar greument tocat va ser el dels arrossars. A la zona de Pals unes 600 hectàrees van ser afectades, fet que es tradueix en un 80% de la producció. Els cultius de blat de moro, userda i horta també van rebre de valent, quedant completament destruïts.

Un altre efecte del fort temporal es va produir a Fontanilles, on un cobert agrari es va veure afectat al caure una paret lateral. Al mateix temps la caiguda d'una línia elèctrica propera va provocar l'incendi de bales de palla emmagatzemades.

Fort vent i pluja abundant

Segons els meteoròlegs, els elements que van convertir la tempesta de divendres en insòlita per a molta gent van ser la mida de la pedra, la quantitat d'aigua caiguda i el fort vent. El meteoròleg de l'Estartit Josep Pascual va registrar 25 litres per metre quadrat en només quatre minuts, "una intensitat de pluja molt i molt gran". També ratxes de vent de 88 quilòmetres per hora, segons dades de l'estació automàtica de l'AEMET.

Mentrestant Torroella de Montgrí, un dels municipis més afectats, començava a tornar a la normalitat. L'alcalde de la localitat, Jordi Cordón, va explicar que s'ha començat la neteja dels carrers, i va afegir que al final els joves que ahir van haver de ser evacuats no hauran de fer una nit al Polivalent.

Prem per veure més contingut per a tu