L’atenció primària d’Olot inicia un projecte terapèutic d’escriptura

Amb el nom de Relat-AP, la iniciativa proposa expressar les emocions i inquietuds a través de l’elaboració de relats que es recopilaran en un llibre

Participants del gurp d'escriptura d'Olot.

Participants del gurp d'escriptura d'Olot. / ICS Girona

DdG

Fomentar l’escriptura com a eina terapèutica capaç d’afavorir el benestar emocional de la ciutadania és l’objectiu amb el qual parteix el projecte Relat-AP, que ha començat a impulsar-se des de l’Equip d’Atenció Primària Olot. La iniciativa ofereix, a aquells usuaris que fan activitats grupals organitzades pels referents de benestar emocional comunitari (RBEC) del CAP, la possibilitat d’expressar les seves emocions i inquietuds personals a través de l’elaboració de relats que, posteriorment, puguin quedar recopilats en un llibre que pugui servir d’inspiració per a futurs participants en el projecte.

La voluntat és donar una atenció assistencial integral que també vetlli per la salut emocional dels usuaris. En aquest àmbit, Relat-AP vol potenciar el valor de l’escriptura per expressar sentiments i reflexionar sobre aquelles qüestions que poden ser motiu de neguit.

Des de finals de març, s’ha començat a informar de la iniciativa les persones que participen en els diferents grups comunitaris que organitza l’EAP Olot —fibromiàlgia, gestió emocional, dol o deshabituació tabàquica—, a les quals s’ha facilitat el material d’escriptura que acompanya el projecte: carpeta, fulls, bolígraf, document d’autorització per a la publicació del relat i enquesta de satisfacció. Les persones participants tenen la possibilitat d’elaborar el relat tant durant les setmanes que duri la intervenció grupal com de fer arribar l’escrit, posteriorment, a la coordinadora del projecte.

El programa de Relat-AP també inclou la realització d’un taller d’escriptura creativa en col·laboració amb la biblioteca Marià Vayreda d’Olot. Aquest taller constarà de dues sessions dirigides per Jenni Rodà, escriptora i correctora local, que s’encarregarà d’explicar tècniques que ajuden a ordenar les idees i construir el relat. 

Finalment, el projecte es completarà amb la publicació d’un llibre recopilatori dels relats, que poden estar signats per l’autor o autora, utilitzar un pseudònim o bé ser anònims. L’objectiu és que aquest llibre serveixi d’inspiració i d’ajuda per a futurs usuaris dels grups comunitaris del CAP Olot.

Relat-AP ha rebut una qualificació d’Excel·lent per part del Comitè Avaluador del Comitè Assessor de l’Estratègia de Salut a l’Atenció Primària i Comunitària.