Segueix-nos a les xarxes socials:

S'estabilitza la població de vespa asiàtica però sense causar estralls a l'apicultura

Des que va ser detectada, Agricultura temia que afectés la població d'abelles i també la producció de fruita

S'estabilitza la població de vespa asiàtica però sense causar estralls a l'apiculturadiari de girona

La vespa asiàtica ha arribat a les comarques gironines per quedar-se però, de moment, la població està estabilitzada i no causa estralls entre la població d'abelles, principal preocupació del sector apícola. Al llarg de 2014 s'han detectat menys d'una desena de nius a la província, cosa que celebra el director dels Serveis Territorials d'Agricultura, Vicenç Estanyol, perquè demostra que la tasca duta a terme pels agents rurals i apicultors per eliminar nius i posar paranys a les vespes ha contribuit perquè la població d'aquest insecte depredador es mantingui, com a mínim, estable.

Eradicar la vespa asiàtica és gairebé una quimera, si es té en compte que des de la seva aparició al sud de França el 2004 ha anat estenent-se cada any uns 100 quilòmetres. El 2010 va arribar al País Basc, el 2011, a Galícia, el 2013, a Girona i el 2014 es va trobar el primer niu a La Rioja.

El seguiment de la població de vespa velutina permet establir que es tracta d'un insecte amb prioritat pel clima atlàntic, cosa que explica que els nius trobats a la província s'estenguin entre Girona i Ripoll, sempre en "arbres freds, ombrívols i a la intempèrie". De moment, ni un al litoral, i això alleuja els ànims dels Serveis Territorials d'Agricultura perquè des que van detectar-se els primers individus errants de vespa asiàtica es temia que poguessin apropar-se a la costa i afectar els cultius de poma de l'Empordà.

Estanyol informa que els 238 apicultors gironins no han informat sobre danys causats per la vespa asiàtica a les seves colònies d'abelles, i aquest és un bon indicador que la població es manté estabilitzada i no s'ha convertit en una plaga descontrolada. Hi han tingut molt a veure les trampes preparades pels agents rurals, consistents en una mena de cendrer amb tapa que a l'interior té un líquid que atrau l'insecte i no el deixa sortir. També els apicultors n'han fet de casolanes tallant una ampolla de plàstic per la meitat i omplint-la de moscatell, però aquestes darreres tenen l'inconvenient que no discriminen l'insecte i poden atrapar també abelles mel·líferes.

Alguns dels nius de la demarcació s'han trobat en zones periurbanes -per exemple, a Sant Domèmenec, a Girona- i s'han extret amb la tècnica emprada pels bombers del País Basc, que han ensenyat el seu mètode a Girona. Bàsicament, consisteix a perforar el niu de vespes i introduir-hi una cànula que projecta una solució de nitrogen que deixa els insectes completament immòbils i després es pot arrencar el rusc sense risc.

La proliferació de vespa asiàtica no només suposaria una amenaça directa per a les abelles, a les quals maten arrencant-los el cap, sinó també per a les mosques o la fruita madura com el raïm, els préssecs o les pomes, cultius que estan molt estesos a la província. Pel que fa les persones, el dany que pot causar la vespa velutina és exactament el mateix que el causat per una picada de la vespa comuna.

Prem per veure més contingut per a tu