Segueix-nos a les xarxes socials:

Els Mossos reben dues denúncies per setmana per maltractar gent gran

En alguns casos, es tracta de fills amb addiccions que només volen la pensió dels pares

Els Mossos reben dues denúncies per setmana per maltractar gent granACN

Els Mossos d'Esquadra de Girona reben de mitjana dues denúncies per setmana de gent gran que és maltractada pels seus familiars. Es tracta del reflex d'un dia a dia marcat per amenaces, violència física i també espolis o enganys econòmics, com ara moviments bancaris fets d'esquena a les víctimes.

Amb els majors de 65 anys, a tot aquest llistat s'hi afegeixen altres abusos. "Són aquells que es produeixen per omissió, quan els familiars deixen d'atendre'ls, no els alimenten de forma adequada, no els subministren la medicació o els aïllen socialment i els ignoren", indica la cap de la Unitat Regional de Proximitat i Atenció al Ciutadà (Urpac), Rosa Negre. Les denúncies interposades a la policia (en més de la meitat dels casos, contra els fills) contribueixen a fer aflorar una realitat que, malauradament, amaga una gran xifra negra al darrere. Són totes aquelles persones grans que, per les limitacions lligades a l'edat, pateixen els maltractaments en silenci.

Jubilats que veuen com els seus fills, a vegades afectats per una addicció o malaltia, els amenacen i se'ls poleixen la pensió. Dones més grans de 65 anys que han estat temps patint maltractaments, tant físics com psicològics, per part dels seus marits. Ancians a qui els seus familiars desatenen, deixen de banda, angoixen i els fan viure reclosos a casa. Aquests són alguns dels casos que han arribat a les comissaries de la Regió Policial de Girona. La casuística és diversa, però té un denominador comú: totes les víctimes són majors de 65 anys. I sovint, acostumen a ser dones.

Durant el 2015, els Mossos van rebre fins a 93 denúncies de gent gran que patia maltractaments. És a dir, de mitjana, gairebé dues per setmana arreu de la demarcació. Dins aquest global, un de cada quatre casos (en concret, 23) són violències de gènere. I és que, malauradament, la tercera edat no s'escapa d'aquesta xacra. Amb l'agreujant que, aquí, les situacions han estat anys arrossegant-se i les denunciants fa temps que pateixen amenaces i violència física per part dels marits. Els 70 casos restants que han arribat a mans de la policia fan referència a violències domèstiques.

Maltractats pels fills

Qui els denuncia són jubilats o ancians que, molt sovint, pateixen maltractaments per part dels seus propis fills. Això va passar en un 84% dels casos (59 denúncies). A la resta, els agressors eren o bé altres familiars (per exemple, els néts) o bé tercers (com ara cuidadors o veïns).

Amb les violències filioparentals, a vegades, els agressors pateixen una malaltia mental o bé tenen una addicció. "En aquests casos ens trobem amb situacions d'amenaces o maltractament físic, que tenen com a objectiu aconseguir que els pares els donin diners o, fins i tot, la pensió", assenyala la sotsinspectora Rosa Negre. I hi afegeix: "Són casos marcats per situacions insostenibles".

D'altra banda, també hi ha tota una altra bossa de maltractaments, més lligats a les limitacions pròpies de l'edat. "Són tots aquells delictes que es donen per passivitat o omissió, quan es desatenen les víctimes o els seus familiars les condemnen a viure isolades a casa", assenyala Negre. Per exemple, castigar els ancians amb el silenci, deixar de donar-los medicació, privar-los de fer algun àpat, no cuidar la seva higiene o fer-los viure en un estat de permanent angoixa en són només alguns exemples.

"S'ha de tenir en compte que la gent gran és un col·lectiu, en certs aspectes, més vulnerable, i mereix la màxima protecció, no només de la policia sinó de tota la societat", explica Negre. Els Mossos d'Esquadra treballen colze a colze amb altres agents socials per lluitar contra els maltractaments i permetre que aflorin aquestes situacions.

Delictes contra el patrimoni

Els Mossos d'Esquadra donen consells de seguretat a les persones grans per evitar que puguin ser víctimes de robatoris, furts o estafes. L'any passat, a les comarques gironines, es van registrar 5.908 delictes en què les víctimes tenien més de 65 anys. D'aquest global, vuit de cada deu casos van ser delictes contra el patrimoni.

Prem per veure més contingut per a tu