Segueix-nos a les xarxes socials:

Els Bombers preveuen «un estiu complicat» a Girona si no plou al juny

De gener a maig s'han registrat 315 incendis de vegetació Aquest estiu hi haurà 452 bombers i 417 voluntaris, auxiliars forestals o guaites

Els Bombers preveuen «un estiu complicat» a Girona si no plou al junyacn

Les pluges de les darreres setmanes han donat una treva als boscos gironins. Els Bombers reconeixen que la situació és millor ara que fa un mes però demanen cautela. "Les condicions les marcarà el mes de juny, si no continua plovent podem tenir un estiu dur", va alertar el cap de la regió d'Emergències de Girona, Enric Cano, que va afegir que el vent és l'altre element de risc a la demarcació.

De gener a maig s'han registrat 315 incendis de vegetació, la majoria durant els primers mesos de l'any, quan quasi no va ploure. Aquesta campanya forestal, un total de 869 efectius vetllaran per apagar els incendis que hi pugui haver a la demarcació -d'aquests, 452 són bombers funcionaris i la resta, voluntaris, auxiliars forestals o guaites. La Generalitat destinarà 3,5 milions en actuacions destinades a la prevenció.

De gener a maig, s'han acumulat 290 litres per metre quadrat, la majoria a l'abril (89) i al maig (107). Aquesta situació és comparable a l'estiu del 2003 quan en aquests mateixos mesos es van recollir 289 litres.

Cano va assenyalar que hi ha "estrès hídric" i que els boscos, tot i ser verds per les darreres pluges, "tenen memòria" i encara hi ha molt de combustible sec que crema fàcilment. Per tot plegat, els Bombers són cautelosos i demanen als ciutadans que extremin les precaucions. Per exemple, recomanen als pagesos que, després de segar, llaurin els marges dels camps que estan a tocar del bosc.

El 2015 hi va haver 75 incendis forestals que van cremar 80 hectàrees. Segons Cano, un dels avantatges és que l'estiu passat no va bufar vent i això va evitar, en gran mesura, que es declaressin focs. Les dades contrasten amb anys com el 2012 quan, comptat l'incendi de l'Empordà, es van arribar a les 9.603 hectàrees cremades.

En el que portem d'any, s'han registrat fins a 315 focs de vegetació. El mes més complicat va ser el març, quan hi va haver fins a 96 petits incendis. El més important va ser l'1 de maig a Llançà, quan es van cremar 12,5 hectàrees en un dia de tramuntana molt forta. Aquestes dades són similars al mateix període del 2015, quan es van registrar fins a 311 focs.

Pel que fa al personal, el cap de la regió, Enric Cano, va reconèixer que en els dos darrers anys han tingut moltes jubilacions -calcula que una quarantena- i espera que aviat es puguin destinar nous efectius a la demarcació. Actualment, el Departament d'Interior ha començat les proves de selecció per a 153 places i es calcula que aquests futurs bombers es podrien incorporar a la campanya forestal del 2017 per fer les pràctiques.

El director general de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments, Juli Gendrau, va explicar que Interior preveia obrir una nova convocatòria de 100 places el 2017. Ara, però, no podrà fer-ho perquè l'actuació necessitava l'autorització en el pressupost del 2016. Hi ha unes 250 vacants per jubilació que cal cobrir arreu de Catalunya.

Prem per veure més contingut per a tu