Segueix-nos a les xarxes socials:

Accedeixen a fer la planta de Sant Jaume de Llierca al polígon

L'Associació de veïns contra l'equipament ha programat una consulta popular per dissabte

Accedeixen a fer la planta de Sant Jaume de Llierca al polígonDiari de Girona

Les darreres reunions entre el Consell Comarcal, l´Ajuntament de Sant Jaume de Llierca i l´Associació de Veïns No a la Planta de Triatge han donat com a primer resultat un principi de desestimació del projecte urbanístic de fer la planta de triatge al sector de can Coma de Baix i fer-la al polígon de Politger. L´acord compta amb el suport del Consell Comarcal i de part de l´Ajuntament, i amb l´oposició de l´Associació de Veïns No a la planta de triatge.

Segons ha explicat el president de l´Associació de Veïns Antoni Tomàs avui repartiran un paper d´avís per a una consulta popular urgent. Demanaran si accepten la planta de triatge al polígon de Politger o si no la volen enlloc. La consulta està programada per dissabte, de les 10 del matí a les 18 hores, al Centre Cívic.

El gir que ha pres la polèmica de la Planta de Triatge de la Garrotxa deriva de la presentació de més de 1.300 signatures contra la planta de veïns de Sant Jaume i de pobles de la rodalia. La presentació va tenir lloc l´1 de juliol . Llavors van fer una reunió entre els diputats al Parlament Lluís Guinó i Lluís Llach (Junts pel sí), Marc Sanglas (ERC) i Benet Salellas (CUP), l´Ajuntament de Sant Jaume (equip de govern i oposició) i l´Associació de Veïns.

Després de la trobada, la Generalitat va demanar una reunió entre les parts afectades i el Consell Comarcal de la Garrotxa, el qual es va mostrar disposat al diàleg.

Fa poc temps, van tenir lloc les primeres reunions i existeix la proposta del Consell de fer una planta de triatge al polígon. Ha transcendit que seria un centre de triatge més petit que el plantejat d´inici, amb capacitat per tractar 40.000 tones anuals. La nova planta seria per a 30.000 tones i modular. És a dir, s´adaptaria a la capacitat de reciclatge de la ciutadania. També hauria d´acollir les escombraries del Pla de l´Estany.

Això no obstant, els veïns no estan d´acord amb la nova ubicació proposada pel Consell Comarcal de la Garrotxa. Antoni Tomàs ha explicat que el Consell Comarcal la vol fer a la part del polígon més propera al riu i al costat d´un precipici.

En tant que posició màxima, els veïns estan en contra de qualsevol tipus de planta de triatge. «Ni a Sant Jaume de Llierca, ni enlloc», ha indicat Antoni Tomàs. Ha apuntat que la seva opció és la generalització del sistema porta a porta. «Si el reciclatge el fem els veïns, les plantes de triatge no són necessàries», ha raonat.

També ha explicat que tenen l´esperança que tiri endavant la proposta de resolució sobre el Pla Especial Urbanístic del Centre de Residus de la Garrotxa, presentada el 21 de setembre per la CUP per Mireia Boya, Sergi Saladié i Benet Salelles, que demana la derogació definitiva de la resolució del Conseller de Territori i Sostenibilitat del 27 de març del 2014, en la qual aprova el Pla Especial urbanístic del Centre de Residus de la Garrotxa. També demana a l´Agència Catalana de Residus que adeqüi el Pla de Residus de Catalunya a les noves determinacions que porten a minimitzar la generació de residus mitjançant la recollida porta a porta i d´aquesta manera limitar la implantació de plantes de tractament de residus. Antoni Tomàs ha opinat: «Si la proposta tira endavant estarà tot solucionat».

La polèmica de la planta de triatge de Sant Jaume de Llierca va començar el 2010, quan el Consell Comarcal de la Garrotxa va fer pública la ubicació a Sant Jaume de Llierca. Després ha tingut períodes alts, com el de l´aprovació del Pla Especial Urbanístic del Centre de Gestió de Residus de la Garrotxa el 13 de juliol del 2013.

Prem per veure més contingut per a tu