Segueix-nos a les xarxes socials:

L'elevada salinitat dels aqüífers de Sant Pere Pescador fa perillar el reg dels camps

Els agricultors assenyalen l'origen en les extraccions d'àrids al Fluvià però l'ACA i l'Ajuntament ho atribueixen a la sequera

L'elevada salinitat dels aqüífers de Sant Pere Pescador fa perillar el reg dels campsdiari de girona

L'elevada salinitat dels aqüífers a la zona de la desembocadura del Fluvià està posant en risc el reg dels camps. Així ho han alertat en els últims dies el gruix dels agricultors de Sant Pere Pescador, la localitat més afectada.

Les últimes anàlisis dutes a terme pels propietaris de les finques de fruiters i altres conreus del terme municipal indiquen uns nivells de sal extremadament alts que fan inviable el reg. És el cas d'Àngel Roig, una de les persones afectades, que ha vist com aquesta setmana els nivells de salinitat de l'aqüífer eren tan elevats que pràcticament es podia considerar que l'aigua que treia era de mar. La salinitat es calcula mitjançant els paràmetres de conductivitat i estableixen que si estan entre el 0 i l'1,3 es poden considerar ideals per al reg. De l'1,3 al 2 l'aigua és apta però s'ha de vigilar perquè els nivells comencen a ser elevats, i a partir del 2,3 l'aigua es considera no apta per al regadiu.

El dia 16 de setembre un dels camps de Roig marcava uns nivells d'11,6. Aquesta situació es va repetir en d'altres agricultors de la zona, fet que va encendre les alarmes. "A Sant Pere fa anys que ens trobem amb aquest problema de la salinitat, però mai havia estat tan acusat com ara", va dir Roig.

Per als agricultors, aquest increment de la salinitat respon a una causa concreta: les extraccions d'àrids que una empresa està portant a terme a pocs metres del riu Fluvià. "Fa 38 anys hi va haver un dragatge general del riu, que va enfonsar la llera un parell o tres de metres. Des de llavors Sant Pere té problemes amb l'aigua de mar que sovint entra terra endins; i cada vegada que hi ha moviments de terra al voltant del riu, moviments que no entenem com s'han permès, els aqüífers en surten perjudicats", asseguren. En aquest sentit, al llarg d'aquesta setmana diversos afectats s'han reunit amb l'alcalde del municipi, Agustí Badosa, per exposar-li la problemàtica i exigir que s'aturin les excavacions. I alerten també que la salinitat no només pot afectar l'aigua per regar, sinó també tot l'abastament d'aigua potable de la zona.

Per la seva banda, Badosa va negar que l'origen de la salinitat dels aqüífers siguin les extraccions d'àrids. "Aquestes prospeccions tenen tots els permisos i en cap cas són els responsables del problema".

L'ACA apunta a la falta de pluja

L'alcalde (que també treballa per l'empresa que realitza les extraccions), fonameneta els seus arguments amb el seguiment que fa l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) de les seves obres. Aquest organisme va assegurar ahir que les prospeccions es porten a terme des de l'any 2000 i que els tècnics de seguiment han autoritzat aquestes activitats. "No té res a veure amb la salinitat. L'extractiva no treu aigua i l'activitat està controlada. Fins i tot, fa poc va guanyar un premi de Medi Ambient", asseguren.

L'ACA atribueix l'elevada salinitat dels aqüífers a l'episodi de sequera extrema que viu Catalunya des de fa mesos. "Estem en un període greu de sequera. Els aqüífers de la desembocadura del Fluvià fa dies que no reben aportacions ni pel riu ni per les precipitacions".

Badosa subscriu aquest argument i va més enllà quan afirma que "estem en una època de canvi climàtic i Sant Pere Pescador apareix en els informes que alerten dels riscos per salinitat i disponibilitat d'aigua".

El batlle assegura que entén les queixes dels agricultors i afegeix que vetllarà per aportar tota la informació disponible però remarca que ara per ara la solució ha e venir de la pluja. En aquest sentit, recorda que des del 2010 el riu Fluvià fins a l'Armentera i part del rec Sirvent estan considerats zona marítima terrestre, "pràcticament una zona on el mar entra terra endins, com en les ries gallegues. Fins i tot a Sant Pere, sota el pont, s'han pescat peixos d'aigua salada".

De moment, els efectes de l'aigua salada ja es noten en els arbres fruiters i els agricultors no són els únics que comparteixen el seu neguit perquè el problema s'estengui a la resta de la població. Badosa confirma que si la sequera persisteix "la salinitat podria afectar l'aigua de boca".

Prem per veure més contingut per a tu