Segueix-nos a les xarxes socials:

La Garrotxa i el Pla de l'Estany no compartiran els lixiviats

A pesar de l'acord del gener per compartir les infraestructures de residus, la Garrotxa i el Pla de l'Estany no compartiran el tractament de lixiviats. Els lixiviats són el darrer líquid del procés de descomposició dels residus. La divergència va sorgir en el decurs de l'aprovació del conveni entre el Consell Comarcal de la Garrotxa i l'Ajuntament de Beuda destinat a compensar Beuda per la ubicació de l'abocador comarcal al seu terme fins al 2020.

El president del Consell Comarcal de la Garrotxa, Joan Espona (CiU), va aclarir que la Gar?rotxa i el Pla de l'Estany comparteixen tot el que tenen i tindran en infraestructures de residus. Això no obstant, el Pla de l'Estany disposa d'una planta de lixiviats que no pot ser usada pel Consell Comarcal de la Garrotxa, el qual per la seva part té aprovat fer un vas pel tractament de lixiviats a Beuda que està valorat en 1.117.874 €.

L'aclariment d'Espona va tenir l'origen en una pregunta de Lluís Rubió (CUP), el qual va definir de feudal el tracte entre el Consell Comarcal i Beuda i va demanar perquè els veïns de Beuda no paguen escombraries. Va considerar: "És una manera de dir fem això, però tranquils que no us passarà res i a més tindreu controlat aquest impost".

Espona li va contestar que tots els municipis de Catalunya que tenen un abocador al seu terme d'una manera o altra reben una compensació. També va valorar que Beuda té un poblament disseminat i no pot rebre un tracte igual al dels nuclis urbans.

En el mateix ple, el Consell Comarcal va aprovar un conveni amb els ajuntaments perquè li deleguin competències. L'objectiu és que els ajuntaments traspassin els contenidors vells de resta i envasos al Consell, perquè els pugui de vendre a millor preu. Ara el Consell fa un desplegament de contenidors nous.

Prem per veure més contingut per a tu