Segueix-nos a les xarxes socials:

El Col·legi investiga un metge per fer xerrades antivacunació

L´ens li ha obert un expedient informatiu i s´exposa a una multa econòmica o una inhabilitació temporal · Els professionals recorden que recomanar no immunitzar contradiu el Codi Deontològic

El Col·legi investiga un metge per fer xerrades antivacunació

El Col·legi de Metges de Girona està investigant un facultatiu de la demarcació per fer discursos antivacunació. L´ens li ha obert un expedient informatiu per recollir més dades després de tenir notícies que el professional estava impartint xerrades que convidaven a no seguir el calendari vacunal, segons avançava ahir Ràdio Girona. En cas que això es confirmés, s´exposaria a una sanció que pot anar des d´una multa econòmica a una inhabilitació temporal.

El president del Col·legi de Metges, Josep Vilaplana, explica que «en cap cas es tracta de perseguir ningú», sinó d´estar «amatents» perquè la població no estigui desinformada. «La vacunació sistemàtica no pot ser objecte de cap tipus de debat», insisteix Vilaplana, «perquè comporta molts més avantatges que no complicacions» i «cal estar sensibilitzat contra aquesta mena de missatges».

La controvèrsia sobre els beneficis i els prejudicis de la vacunació va resorgir amb força l´any passat arran de la mort per diftèria d´un nen olotí de sis anys que no havia estat vacunat per decisió de la família. Ja llavors, el Col·legi de Metges de Girona va alertar de l´increment «preocupant» del moviment antivacunació i va llançar un missatge a la societat sobre la importància de complir amb el calendari de vacunes, tot recordant que el risc de no vacunar és més gran que el de no fer-ho.

Recentment, el Consell de Col·legis de Metges de Catalunya, que agrupa els quatre ens catalans, ha tractat de nou com abordar les declaracions antivacunació de companys fetes en públic o en l´exercici de la professió. Consideren que «vulneren les normes del Codi de Deontologia i per tant, podrien ser sancionats per infracció de les normes professionals». En aquest sentit, remarquen, l´eficàcia de les vacunes sistemàtiques «està sobradament demostrada, així com el seu benefici per a la salut pública» i això és «una evidència científica irrefutable».

Així mateix, destaquen que les vacunes són «molt segures» i que els efectes secundaris són lleus, mentre que els més greus «són excepcionals». Per això, consideren que «la relació benefici/risc és altament positiva» i que maximitzar els casos excepcionals «és desinformar i crear alarma social».

A més, els metgesrecorden que el deure del professional «obliga» a preservar la salut del pacient, i a «no emprar procediments, ni prescriure medicaments ni fer recomanacions que no estiguin basades en l´evidència científica o en l´eficàcia clínica, encara que el pacient hi consenti».

Respecte a la llibertat de vacunar o no, els metges asseguren que cal qüestionar-la quan la decisió afecta la salut de tercers, com passa amb els pares que no vacunen els fills menors d´edat, ja que perjudica tant la pròpia salut de l´infant com la seguretat de la resta de la població.

Els metges també aborden un dels arguments més emprats pels grups antivacunes: els interessos econòmics que hi ha darrere la vacunació. Afirmen que no pot «sota cap concepte invalidar la científicament demostrada eficàcia de les vacunes» i alerten que, si el que es vol assegurar és que els que recomanen immunitzar ho fam sota pressió comercial, «s´està insinuant que aquesta immensa majoria de metges són ineptes o corruptes», el que també vulnera les normes deontològiques.

Prem per veure més contingut per a tu