Segueix-nos a les xarxes socials:

Els ecologistes volen menys porcs a Girona

Han demanat reduir el nombre d'animals de manera immediata sense esperar que el Parlament estableixi una moratòria a la construcció de granges

Entitats ecologistes han demanat reduir el nombre de porcs a Catalunya de manera immediata, sense esperar que el Parlament estableixi una moratòria a la construcció de granges, tal com va recomanar el síndic de greuges el passat 1 de desembre.

El Síndic de Greuges va presentar la setmana passada un informe amb recomanacions per disminuir l'impacte de la ramaderia porcina en la contaminació de les aigües i el terra, entre les quals es trobava estudiar una moratòria i gravar les empreses perquè paguin el cost de les conseqüències de la contaminació.

Entitats ecologistes com el Grup de Defensa del Ter, Lluçanès Viu o l'Associació de Naturalistes de Girona, entre d'altres, han celebrat que l'informe del síndic els «doni la raó» i reflecteixi les seves demandes i preocupacions. No obstant això, les entitats han remarcat que algunes de les propostes del síndic «cauran en sac foradat», i han destacat que «fa falta actuar» de manera immediata.

L'informe, una «obvietat»

Els ecologistes han valorat que l'impost que recomana el síndic a les empreses ramaderes és «una obvietat», ja que en altres sectors fa temps que s'aplica la màxima de «qui contamina paga», i que el seu incompliment és el que ha causat «arribar als nivells actuals».

Les entitats també han reclamat que la taula que proposa el síndic per tractar el problema, amb els departaments de Territori, d'Agricultura i d'Economia, ha de comptar amb la participació de l'Agència Catalana de l'Aigua i l'Agència Catalana de Residus, a més de representar també els ecologistes.

Han denunciat el «tracte de favor» de l'administració cap a «la gran indústria alimentària», que segons les entitats ha provocat la falta de control sobre les pràctiques de les granges i ha impedit que l'impost de «qui contamina paga» no s'hagi aplicat encara.

L'informe que va presentar el síndic va constatar que «l'excés de purins ha comportat una degradació del medi ambient» respecte als aqüífers i fonts, a més de les «xarxes de proveïment d'aigua potable», cosa que «ha obligat a la clausura de pous».

Actualment només es tracta de prop d'un 30% de les dejeccions ramaderes, i la mala gestió dels purins provoca que prop d'un 40% de les fonts d'aigua subterrànies catalanes estiguin contaminades per nitrats.

Les comarques de Girona no quedaven gaire ben parades en l'informe del síndic de greuges, que posava de manifest que hi ha almenys sis de les vuit comarques afectades per aquest greu problema. Segons aquest document hi ha aigües contaminades per nitrats al Pla de l'Estany, la meitat de l'Alt Empordà, una franja del Ripollès, bona part de la Garrotxa i el Ripollès i algun punt de la Selva.

«Tenim un territori de dimensions importants a Catalunya on avui les fonts no són potables», va lamentar el síndic, Rafael Ribó, durant la presentació de l'informe.

Prem per veure més contingut per a tu