Un de cada quatre càncers que es diagnostiquen a les dones gironines són de mama, el més freqüent. Segons les dades del Departament de Salut, a la regió sanitària de Girona es diagnostiquen anualment més de 400 casos nous, que representen el 28% de tots els tumors diagnosticats a la població femenina.

La supervivència a 5 anys de les dones diagnosticades de càncer de mama mostra una tendència de millora en les últimes dècades i se situa en el 85% en l'últim període analitzat a Catalunya. Malgrat aquestes bones xifres de supervivència, el càncer de mama causa la mort a 98 dones cada any a la demarcació de Girona.

A Catalunya, cada any se'n diagnostiquen 4.600 casos nous, i causa la mort de 980 dones. És important remarcar, però, que la mortalitat per aquest tumor disminueix un 2,6% cada any com a conseqüència de les millores en els tractaments i del programa de detecció precoç d'aquest tumor implantat a Catalunya des de fa anys.

A Girona, l'any passat 27.476 dones gironines van participar en el programa de detecció precoç de càncer de mama mitjançant una mamografia. Gràcies al cribratge, es van detectar 91 casos nous a Girona, segons les dades fetes públiques pel Departament de Salut avui per commemorar el Dia Mundial del Càncer de Mama.

Precisament per commemorar l'efemèride, el grup intersectorial de Salut Comunitària de l'Àrea Bàsica de Salut de Vilafant, que atén una població d'uns 13.700 habitants de diferents pobles alt-empordanesos, va fer una acció conjunta molt visual. El grup, integrats per professionals de l'atenció primària, regidors dels diferents ajuntaments i membres de l'AECC, l'Oncolliga i el Grup Iris, s'han fet una fotografia en la qual el rosa, el color que s'identifica amb el càncer de mama, hi predomina. La fotografia de grup ha estat realitzada a Can Guibes de Lladó, per part del fotògraf Albert Cuevas. El muntatge i la preparació de l'entorn han estat responsabilitat de Robert Capellera i la Cooperativa Agrícola de Banyoles.

A més, durant el pròxim trimestre en aquesta ABS que integra municipis com Siurana, Vilamalla o Vilafant s'han organitzat activitats diverses per fer prendre consciència de la malaltia a la població. Entre aquestes, cal destacar l'organització de xerrades-col·loqui obertes a la ciutadania per sensibilitzar en la importància de la prevenció, el diagnòstic precoç, el suport psicològic a pacients i familiars, i els avenços en els tractaments i en la investigació contra la malaltia. També es faran tallers per ensenyar a les dones com fer una correcta autoexploració.