Segueix-nos a les xarxes socials:

Més del 96% de les gastroenteritis agudes ateses a l'ICS es tracten sense antibiòtics

El 96,3 % dels casos de gastroenteritis aguda atesos a les consultes d'atenció primària de l'Institut Català de la Salut (ICS) es tracten sense antibiòtics, tal com recomanen les guies de pràctica clínica nacionals i internacionals. En el cas dels infants, la xifra arriba al 98,5 %. En qualsevol cas, això no vol dir necessàriament que en la resta de casos sigui incorrecte administrar antibiòtics, perquè hi ha pacients -com ara les persones immunodeprimides o amb altres problemes de salut- en què sí que estan indicats aquests fàrmacs, recorda l'ICS, que gestiona gairebé una trentena d'equips d'atenció primària a la demarcació.

La gastroenteritis és una de les patologies agudes més diagnosticades als ambulatoris de l'ICS. Durant l'any 2017, s'hi van diagnosticar 185.116 casos de gastroenteritis aguda entre persones adultes i 69.972 entre infants. Aquesta temporada, la incidència de gastroenteritis aguda és més alta del que és habitual. Des de la primera setmana de desembre fins a la darrera de gener, s'han diagnosticat més de 65.000 casos a l'atenció primària de l'ICS, un 36% més de les que l'any passat en el mateix període.

Al nostre entorn, la majoria de gastroenteritis agudes estan provocades per virus, sobretot dels gèneres norovirus i rotavirus, que tenen més incidència a l'hivern.

Fa més de 50 anys que l'evidència científica desaconsella receptar antibiòtics per tractar la gastroenteritis aguda, tret dels casos greus, dels que presenten febre o diarrea amb sang, o bé els que no presenten cap millora en tres dies. Els antibiòtics també se solen indicar a pacients que han viatjat recentment a un país amb condicions sanitàries deficitàries, malgrat que en aquest darrer supòsit hi ha evidències en la literatura mèdica que desaconsellen receptar antibiòtics de manera sistemàtica.

Prem per veure més contingut per a tu