Segueix-nos a les xarxes socials:

Els radars de tram que hi ha a Girona imposen en quatre anys més de 32.000 sancions

Es tracta d'expedients iniciats per Trànsit després que les càmeres hagin captat conductors amb excés de velocitat

Els radars de tram que hi ha a Girona imposen en quatre anys més de 32.000 sancionsANIOL RESCLOSA

Els cinc radars de les comarques gironines han imposat fins a 32.368 multes a conductors en quatre anys d´implementació. Són expedients iniciats per part del Servei Català de Trànsit (SCT) a aquells xofers que no han respectat la velocitat mitjana.

La cap del servei territorial de Trànsit a Girona, Susana Poch, justifica la instal·lació d´aquests tipus de radars perquè a les zones que controlen han baixat els accidents, les infracions i s´ha millorat la seguretat. I remarca que «està comprovat objectivament que ha caigut un 70% l´accidentalitat» allà on es troben col·locats.

Si s´analitzen les dades, cal destacar que els últims radars de tram instal·lats el març de l´any passat, en el tram d´N-II entre Capmany i Agullana, són els que més conductors imprudents han captat: 15.978 usuaris han sobrepassat la velocitat mitjana.

Cal dir que és una xifra molt elevada i representa gairebé la meitat dels expedients de tots els cinemòmetres en funcionament a la província des del 2014. La responsable de l´SCT a Girona destaca que en aquesta zona de l´Empordà hi ha una gran mobilitat i que sovint quan es col·loca un radar, el primer any la gent s´hi ha d´acostumar i, per tant, sovint és el període que més es sanciona. I afegeix que «no hem tingut queixes amb els radars de tram» quan, en canvi, amb els fixos sí que ha succeït.

L´aparell situat a Agullana en direcció cap a AgullanaCapmany. L´altre cinemòmetre n´ha enxampat 6.171.

Els quatre radars de tram que hi ha a la variant de Girona Van entrar en funcionament el maig de 2015 i n´hi ha dos a l´N-II entre Fornells de la Selva i Quart, un en cada sentit de la marxa, i dos més, a l´N-II al seu pas per Girona.

D´aquests n´hi ha un que multa més que la resta dels aparells: el que passa pel terme de la ciutat de Girona i es troba quan es condueix procedent de Figueres. Aquest cinemòmetre ha arribat a enxampar 12.912 conductors. En canvi, la resta, en aquests tres anys, han sancionat amb menys mesura. Per exemple, els dos que hi ha entre Fornells i Quart han atrapat 2.218 vehicles sobrepassant la velocitat mitjana. I els dos de Girona, 14.007.

Per contra, el primer radar de tram que es va col·locar a la província, el de la C-65 entre Cassà de la Selva i Llagostera, és el que menys penalitza. Va entrar en funcionament el mes de maig de l´any 2014 i durant aquest temps ha captat 22 infractors.

Encara hi ha dos aparells més de captació de la velocitat mitjana distribuïts per les comarques gironines. Dos es troben a la carretera C-66, entre Corçà i Sant Joan de Mollet, i van començar a funcionar el febrer de l´any passat. Han enxampat fins a 143 conductors.

Nou radar a l´N-II a l´Empordà

De cara al futur, la cap del servei territorial de Trànsit a Girona explica que la idea de l´SCT és col·locar un nou radar de tram. Això succeirà de cara a l´any vinent perquè encara s´està estudiant-ne la ubicació. Tot i això, destaca que serà a l´N-II i al seu pas per l´Alt Empordà.

Susana Poch destaca que, després de quatre anys amb aquests aparells funcionant en terres gironines, l´important és que s´ha demostrat la seva efectivitat. Ja que són uns aparells «que han evitat molts accidents, són un element dissuasiu i fan que el conductor s´adapti a la velocitat permesa de la via i, per tant, això fa baixar l´accidentalitat i les infraccions».

I afegeix que si bé tenen un efecte «col·lateral», que són les sancions, aquestes són per a aquells conductors que no els respecten. La infracció de velocitat està penada amb una sanció administrativa que va dels 200 als 600 euros. I com recorda Poch, es pot rebaixar a la meitat el seu cost si es paga en 20 dies. També es poden perdre punts del permís de conduir: entre dos i sis.

Repunt de la sinistralitat

A les comarques de Girona, fins a 5 de juliol, han mort 17 persones en vies interurbanes de Girona en 16 accidents de trànsit. Es tracta d´una xifra més elevada, explica la responsable de Trànsit a Girona, que durant l´any passat per les mateixes dates. Llavors hi havia hagut 11 morts en 10 accidents de trànsit a la xarxa viària. Quant a ferits greus i morts, la dada també divergeix passant dels 14 del 2017 als 25 d´enguany.

Prem per veure més contingut per a tu