El Ball Pla d'Olot serà un dels actes de cloenda de les Festes del Turael marc principal tal com va ser fins al 1978. El Ball Pla tindrà lloc abans de la sardana Adeu, vila d'Olot que en els dar­rers anys ha esdevingut un dels actes estrella de les festes.

D'aquesta manera, l'ensopiment del darrer dia quedarà superat per la coincidència del ball i la sardana. La previsió és que el final pugui tenir un efecte similar al de la cercavila dels gegants, nans, cavallets i cobles de l'inici i així tancar el cicle festiu sense una sensació d'inacció.

Fonts de l'Esbart d'Olot han fet públic que a més del canvi de dia i d'ubicació el Ball Pla comptarà amb l'acompanyament musical de la Principal d'Olot. Han exposat que l'objectiu de les modificacions és fer créixer el ball pla, i aconseguir que esdevingui un dels actes imprescindibles de l'agenda de les Festes del Tura.

L'Esbart d'Olot va recuperar el ball pla el 2015 sobre la base d'un passant acabat amb dansa que ja es feia al segle XVIII i va tenir canvis significatius a finals del segle XIX. L'eclosió burgesa d'aquell temps va canviar els protagonistes del ball, que van passar de ser treballadors i gent agremiada a industrials de la localitat i de la colònia barcelonina d'estiu. Els nous balladors tenien més interès en el passant que en el ball i el 1880 van substituir el ball per una sardana que els veïns van denominar sardana dels senyors (Núria Llop- La Comarca 1802). El 1916 van treure la sardana i va quedar amb un passant i un ball de gala al casino. Als anys 70 aquesta fórmula es va fer molt impopular i el 1979 el ple de l'Ajuntament va resoldre no fer-lo més per causa de la poca participació.

El 2015, l'Esbart Dansaire d'Olot va proposar a la Comissió tornar a celebrar el Ball Pla per tal de celebrar el centenari del naixament de Sadurni Brunet, antic director de l'Esbart d'Olot. Sadurní Brunet era un escultor, modelista i fotògraf que va deixar obres seves en bona part de les esglésies i cases senyorials de les comarques gironines i els seus descendents, fa poc, han cedit un fons de 3.800 imatges a l'Arxiu Comarcal de la Garrotxa.

Des de llavors, el ball pla s'ha fet a la plaça Major, com en l'època més popular i més antiga. Els participants es concentraven als locals de l'Orfeó Popular i després de fer un passant pel carrer Major celebraven el ball a la plaça Major com a obertura d'una sessió de balls populars.

La nova fórmula serà similar però el passant en comptes d'anar a la plaça Major es dirigirà al Firal, que amb les obres s'ha convertit en un espai molt gran.