Segueix-nos a les xarxes socials:

L'hospital Trueta realitza cada any unes 200 ostomies

Més del 65% són provocades per malalties oncològiques del sistema digestiu i urològic

L'hospital Trueta realitza cada any unes 200 ostomiesICS Girona

L'hospital Josep Trueta de Girona realitza cada any unes 200 ostomies, una intervenció que consisteix a desviar cap a una bossa a l'exterior del cos el curs natural del circuit d'orina, femta o gasos.

Més d'un 65% de les ostomies són provocades per malalties oncològiques del sistema digestiu i urològic, que obliguen els cirurgians a extirpar una part dels intestins o de la bufeta urinària. A molta més distància, les causes de les ostomies són les malalties inflamatòries intestinals, seguides dels traumatismes, les isquèmies intestinals i les malformacions congènites en nadons, especialment entre els grans prematurs.

Les ostomies, que poden ser temporals o definitives, suposen un canvi en la vida del pacient, per la qual cosa als candidats se'ls prepara abans d'anar al quiròfan i se'ls fa un seguiment posterior per reduir al màxim l'impacte físic i emocional que suposa per al pacient i el seu entorn.

I és que el centre compta des de fa 21 anys amb una consulta d'infermeria específica per als pacients portadors d'una ostomia i és un referent estatal en aquest camp gràcies a la formació especialitzada d'aquesta Unitat d'Infermeria encapçalada per Glòria Vaquer i integrada per infermeres estomaterapeutes amb una àmplia experiència professional en cirurgia digestiva i urològica. Només entre el 2014 i el 2017, el Trueta ha atès més de 910 pacients a través de 3.000 visites successives i ha donat resposta a més de 600 consultes telefòniques.

Des de la consulta, l'equip del Trueta ajuda el pacient a ser el més autònom possible i s'encarreguen d'ajustar el dispositiu que sigui més adequat per a cada pacient i en un 70% dels casos han de resoldre els problemes de la pell que envolta aquest dispositiu.

La complexitat de la situació que es planteja als pacients ostomitzats fa que moltes vegades també es treballi en coordinació amb els equips de dietistes, psicoterapeutes i dermatòlegs del mateix centre, a més a més del de cirurgians i especialistes.

Prem per veure més contingut per a tu