La reivindicació dels drets fonamentals centra la commemoració dels 70 anys de la Declaració Universal dels Drets Humans a Girona, que organitza la Coordinadora d'ONG Solidàries amb el lema «Tira pel Dret!». Aquesta campanya va arrencar ahir amb tres taules rodones: dues de simultànies sobre els drets ambientals, amb el focus posat en Mèxic i Hondures, i la llibertat d'expressió, en aquest cas fixant-se en l'exercici del periodisme a Egipte i Mèxic; la tercera taula apel·lava a la participació activa de la ciutadania.

Aquesta última es va realitzar a l'Estació Espai Jove de Girona, a les 7 de la tarda, amb el títol «Drets humans. I jo què puc fer?» i les intervencions de Margarita Pineda i el fotoperiodista exiliat a Madrid Ahmed Ali. Pel que fa a les dues primeres taules rodones, es van fer a les 4 en dos espais de la UdG; d'una banda, les activistes Margarita Pineda i Karen Isolda Taxilaga van explicar la lluita pels drets ambientals a Hondures i Mèxic i, de l'altra, Ali i Luis Daniel Nava Jiménez, de la Asociación de periodistas del estado de Guerrero, van debatre sobre la llibertat d'expressió. El 17 d'octubre s'aprofundirà en el tema, partint de l'aplicació de la Llei mordassa i comptant amb les aportacions del fotoperiodista Jordi Borràs, el subdirector de la revista El Jueves, Joan Ferrús, i Susana Pérez, integrant del Grup Periodistes Ramon Barnils.

El programa continuarà el dia 26 amb la presentació de la campanya de l'Agenda Llatinoamericana 2019, al Centre Cívic Sant Narcís, de Girona; i la del llibre Drets humans, drets fonamentals, el 3 de desembre, a càrrec d'Arcadi Oliveres. A més d'altres accions, els actes es tancaran el 15 de desembre amb un concert solidari en benefici de la Comissió de Drets Humans i en el qual actuaran Germà Negre i l'Orquestra Maribel, a La Mirona, de Salt.

La Coordinadora d'ONG Solidàries celebra el 70è aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans «en un context molt preocupant» pel que fa a la seva «vulneració permanent i televisada a la Mediterrània», dintre del qual denuncia l'existència de «polítiques migratòries europees vergonyoses, presos polítics a casa nostra», «explotació laboral» i necessitats bàsiques d'habitatge, educació o alimentació «molt lluny de ser cobertes».