Joan Gratacós Fernández (1927-2020) que va ser trenta anys jutge de pau de Besalú, representant dels donants de sang, locutor de ràdio, actor i sastre va morir ahir. Els funerals seran avui a 2/4 de cinc de la tarda a l'església de Sant Pere. Gratacós va estar actiu fins fa pocs mesos. Fins a l'octubre encara era el jutge de pau de Besalú i fins fa poc col·laborava amb Ràdio Besalú. Joan Gratacós també era conegut popularment amb el sobrenom de Joan Zafont per la relació que havien tingut els avantpassats de la seva àvia amb l'abat Joan Zafont (1789-1847).

Va créixer en el Besalú d'abans de la guerra, un temps en el qual el seu pare era l'alcalde. La seva afició era el futbol, que practicava fins que es feia fosc.

Va estudiar a l'escola de Besalú i a la Salle de Figueres. Va aprendre de sastre, l'ofici del seu pare, i s'hi va dedicar. Segons explicava, més que tallar i cosir, el que li agradava era anar a comprar roba a Barcelona i vendre-la a la botiga que tenia al carrer Abat Zafont.

A l'edat de seixanta-cinc anys es va jubilar. Va decidir mantenir-se actiu sobre la base de participar de l'activitat social del poble. Amb aquest objectiu, es va fer de l'associació de donants de sang i jutge de pau. Cada dia anava a l'ajuntament a signar coses del jutjat de pau. Procurava anar-hi ben vestit per educació i per l'ofici de sastre que tenia i amb un somrís molt ampli. Va fer més de dos-cents cinquanta casaments i els procurava recordar tots.

A la ràdio del poble va tirar endavant un programa que tenia la funció d'aconseguir donants de sang. Havia entrevistat Ernest Lluch i l'escriptor Baltasar Porcel. Al poble participava en tot el que feien des de la Fira Medieval fins a la Fira de la Ratafia.

Fora de Besalú era conegut per haver estat president provincial de la Federació d'Associacions de la Gent Gran de Catalunya. També va ser delegat comarcal del Consell Consultiu de la Gent Gran a la Garrotxa.