09 de febrer de 2020
09.02.2020

La despoblació és el principal problema dels micropobles de Catalunya

L'Alt Empordà és la comarca on hi ha més municipis de menys de 500 habitants, amb 29, seguida del Berguedà

08.02.2020 | 23:51

La despoblació, l'envelliment, la manca d'infraestructures i equipaments, la paradoxa de dependre de diverses administracions, la manca d'habitatge per llogar o comprar a preus raonables i, sobretot, la sensació d'abandonament, són els principals problemes que tenen els 337 micropobles que hi ha a Catalunya. Així ho conclou l'estudi Hamlets. Immigració i desenvolupament sostenible en micropobles, dirigit pel geògraf de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) Ricard Morén-Alegret, que durant dos anys ha explorat 208 dels 337 pobles que tenen menys de 500 habitants a Catalunya per identificar l'arribada i assentament d'immigrants en aquestes petites localitats. Tot i que el treball s'ha centrat en micropobles de Catalunya, els autors també han fet petites prospeccions en petits municipis de França, Irlanda i Irlanda del Nord per poder fer comparacions.


Rànquing de comarques

L'estudi ha quantificat en 337 els micropobles que hi ha a Catalunya distribuïts en 35 comarques i destaca que l'Alt Empordà és on n'hi ha més, amb 29, seguida de Berguedà (21), el Priorat (20) i Osona (19). El treball de camp de la recerca ha inclòs entrevistes en profunditat a 75 habitants espanyols i 41 més nascuts a l'estranger que viuen d'aquests petits municipis, on la densitat de població oscil·la des dels 1,5 habitants per quilòmetre quadrat de la Vansa i Fórnols (Lleida) als 10,8 de Palau de Santa Eulàlia (Alt Empordà), mentre que la mitjana de Catalunya és de 239 habitants/km2.

Els investigadors d'aquest projecte han recollit dades dels micropobles des de 2017 i, entre les conclusions per potenciar-los, els autors suggereixen diversificar les seves activitats i les possibilitats de muntar negocis i fins i tot infraestructures científiques, com la que l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambiental (ICTA-UAB) té a Alinyà (Alt Urgell).

Durant la presentació de l'estudi aquesta setmana al Palau Macaya, el president de l'Associació Espanyola de Municipis de Muntanya i síndic d'Aran, Paco Boya, ha destacat que les societats actuals han d'afrontar el problema del despoblament territorial i el fenomen de la immigració.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook