Quatre de les prop de 200 candidates a convertir-se en l'anhelada vacuna contra la COVID-19 (dues a la Xina, una a EUA i una altra al Regne Unit) estan a prop d'entrar a la tercera fase d'assajos, última abans de la seva possible producció massiva, va destacar ahir l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

L'experta índia Soumya Swaminathan, cap d'investigació científica en l'organisme amb seu a Ginebra, va expressar la seva confiança que «en dues setmanes» aquestes quatre candidates, d'entre una desena que estan ja a la fi de la segona fase, passen a l'esmentada fase tres proves clíniques.

Es tractaria de la vacuna investigada per la farmacèutica AstraZeneca en col·laboració amb la britànica Universitat d'Oxford, la Messenger RNA desenvolupada pel Centre d'Investigació de Vacunes dels EUA i la companyia Moderna, i dues candidates de sengles institucions mèdiques de la Xina.

La fase dues de la investigació d'una vacuna implica proves en un centenar de voluntaris, mentre que la tercera estén les proves a milers de persones, en un procés que normalment dura al menys un any o any i mig però que centenars d'institucions estan intentant accelerar a causa de la gravetat de la pandèmia.

«Amb sort, podríem tenir una o dues candidates reeixides abans de el final d'aquest any, però hem d'observar els resultats dels actuals tests clínics», va assenyalar Swaminathan en roda de premsa.

D'aconseguir-se que diverses de les candidates provin la seva efectivitat i puguin començar la seva producció massiva, l'experta de l'OMS va vaticinar que es podria explicar «amb uns 2.000 milions de dosi en 2021», moment en el qual s'ha de tenir en compte quins col·lectius o llocs han de rebre abans aquesta immunització.

Swaminathan va explicar en aquest sentit que l'OMS treballa amb els països membres de l'organització per preparar anticipadament uns protocols en els quals s'indiqui com compartir la vacuna.