Segueix-nos a les xarxes socials:

Daniel Prieto Alhambra. Professor de Farmacoepidemiologia a la Universitat d'Oxford

Daniel Prieto Alhambra: «L'estratègia utilitzada fins ara contra el virus no ha funcionat»

L'expert Daniel Prieto Alhambra creu que si es confirma que la variant anglesa és més transmissible podrien necessitar-se «més restriccions fins que s'hagi fet vacunació per controlar-ho»

Especialista en l'anàlisi de dades mèdiques, el científic català és coordinador de recerca de l'European Health and Evidence Network (Ehden) i assessora l'Agència Europea del Medicament (EMA).

Ja és massa tard per evitar que la nova variant de virus trobada en el sud-est d'Anglaterra es propagui per tot Europa?

És probable que sí, però només ho sabrem quan es facin seqüenciacions de virus en altres països. De moment sabem que s'ha detectat en almenys tres països d'Europa.

Ha comunicat massa tard el Govern britànic la troballa?

No, en absolut. Regne Unit és el país del món amb millor capacitat de seqüenciació de virus. I dels pocs que fan genètica de virus en temps real. Pel que jo sé, es va notificar en roda de premsa i a l'Organització Mundial de la Salut en el moment en què es va descobrir la variant. És sorprenent l'enrenou que ha tingut l'anunci més recent i la reacció d'altres països. Segurament és degut a la forma en què s'ha comunicat, més que al contingut.

Aquesta nova variant obligarà a vacunar més persones per aconseguir la immunitat de ramat?

Si es confirma que augmenta la transmissibilitat, efectivament seria així. També és probable que necessités més restriccions (confinament, reducció de mobilitat, etcètera) fins que s'hagi fet vacunació per controlar-lo.

Negociacions per al Brexit sense acord, vigílies de Nadal i ara aquesta nova variant del virus que ha portat molts països europeus a cancel·lar els seus vols amb el Regne Unit. És una «tempesta perfecta» per al Regne Unit, especialment per als ciutadans de la resta de països europeus que resideixen allà?

Doncs sí, així és. I no sembla que sigui casualitat. La gestió de tots aquests aspectes i la comunicació en aquest sentit per part del Govern britànic no han estat encertades. La Unió Europea (els seus gestors i polítics) hauria de recordar que encara hi ha centenars de milers de ciutadans de la UE residint al Regne Unit.

Assessora l'EMA. Ha parlat a favor de la vacuna de Pfizer, competència de la d'Oxford?

No assessoro ni avaluo productes concrets. Faig assessorament metodològic, però no sobre un medicament o vacuna concret. L'avaluació de productes la fa un comitè amb representants de les agències nacionals, com l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris [AEMPS].

Va ser un impacte per al Regne Unit que la primera vacunació es fes amb la vacuna «estrangera» de Pfizer BioNTech i no la d'Oxford? Va ferir l'orgull nacional?

Jo crec que no. Les vacunes no han de ser motiu de nacionalisme. De fet, fins que no vacunem tots els països del món no ens desfarem del tot d'aquest virus.

La vacuna d'Oxford està basada en un adenovirus de mico, té un enfocament «clàssic». Per què està trigant més a sortir al mercat que les de Pfizer i Moderna?

L'estudi és més petit, i per tant es va trigar més a aconseguir el nombre de casos infectats necessari per demostrar efectivitat. Jo crec que és qüestió de dies que s'aprovi al Regne Unit, i de setmanes que l'avaluï l'EMA.

Quins avantatges tindrà la vacuna d'Oxford respecte a les altres?

Tres de molt clares: un, preu molt més barat; dos, disponibilitat (s'han produït més de mil cinc-cents milions de dosis); i tres, logística: es pot guardar en neveres normals i corrents.

Fa uns dies va transcendir la col·laboració entre les vacunes d'Oxford i la russa, que es considerava l'«empestada» per l'escassa transparència en les dades. Va ser una gran sorpresa?

Veig positiu que es faci recerca de qualitat i transparent sobre la vacuna Sputnik. Quan ens falten dades cal generar-les, així treballem els científics.

L'estudi més recent del qual és coautor té a veure amb el tractament de la hipertensió i la COVID-19, i ha estat publicat a «The Lancet». En què consisteix?

S'ha publicat a Lancet Digital Health, que és una revista del grup Lancet. És un article que demostra que, tot i el que es pensava inicialment, l'ús de certs antihipertensius (IECA i ARA II) no comporta major (ni inferior) risc d'infecció per covid-19.

Creu que és factible que Europa abandoni la contenció i adopti una estratègia de supressió i control, com les de Corea del Sud i Taiwan? Seria possible en les nostres societats obertes, garantistes pel que fa a llibertats individuals i poc tecnificades?

És difícil, però desitjable. Està clar que l'estratègia emprada fins ara no ha funcionat. No seria fàcil, però és possible. Seria una «inversió» temporal, fins que les vacunes ho canviïn tot.

Alguna vegada hi haurà una avaluació independent de la resposta d'Espanya a la pandèmia? A l'agost va signar amb altres científics una carta a «The Lancet» que ho reclamava.

Cada dia que passa és menys útil aquesta avaluació. La nostra intenció no era jutjar, sinó aprendre per no repetir errors. Si fem l'avaluació quan ja no hi hagi temps per canviar el curs de la història, no haurà servit de res.

Què farà aquest Nadal? Es quedarà al Regne Unit? Limitarà els contactes al màxim?

Aquest any vam decidir quedar-nos al Regne Unit per minimitzar riscos per als nostres familiars i cercles pròxims més vulnerables. Celebrarem Nadal un cop estiguin vacunats, ja sigui per Setmana Santa o a l'estiu.

Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus

Prem per veure més contingut per a tu