L’Humana Fundació Poble per a Poble ha recuperat 239 tones de tèxtil usat a la província de Girona en el primer semestre de 2021, que representa un augment del 32,2% respecte al mateix període de l’any passat (181 tones).

Els gironins han dipositat als contenidors de la Fundació la roba, el calçat, els complements i el tèxtil de la llar que ja no utilitzen i Palamós, Sant Feliu de Guíxols, Santa Coloma de Farners i Girona són els municipis on s’han recollit més peces.

La xifra d’enguany equival a un milió de peces de roba que seran reutilitzades o reciclades i veuran perllongat el cicle de vida útil.

«Quan aprofitem al màxim el residu tèxtil amb el fet de donar-li una segona vida, convertim aquest residu en un recurs i li donem una finalitat social», afirma Àgata Soler-roig, responsable de l’àrea de Recollida d’Humana a Catalunya. Assenyala també que «els articles que es recuperen són un actiu que, gestionats acuradament, es converteixen en motor d’ocupació i de generador de fons per a la cooperació al desenvolupament a l’hemisferi Sud i de suport local al nostre país».

Aquesta gestió implica un doble benefici: el primer és ambiental, ja que en redueix la generació de residus i evita que acabin en un abocador. La recuperació del residu tèxtil durant el primer semestre representa un estalvi de 758 tones de CO2 no emeses a l’atmosfera.

Benefici social

El segon benefici és social: consisteix en la creació d’ocupació verda. Humana Fundació genera un lloc de treball per cada 30.000 kg de tèxtil recollit.

De fet, després de més de tres dècades d’activitat, tres milions de persones s’han vist involucrades als programes de desenvolupament que l’entitat du a terme als països del Sud, de la mà de contraparts o socis locals. Aquests projectes se centren en la formació de professors de primària, l’impuls de l’agricultura sostenible o la lluita contra el VIH/SIDA, entre altres accions.

L’Agència de Residus de Catalunya (ARC) calcula que a casa nostra es generen anualment 166.000 tones de residu tèxtil, i és que cada ciutadà llença aproximadament 20 quilos de roba, de mitjana.

Els gestors autoritzats només en recuperen una petita part: segons dades del 2020, la recollida selectiva representa el 10,6% del total de residus tèxtils provinents del consum a les llars (2,3 kg per habitant i any). La resta acaba en un abocador o en una incineradora.

Reutilitzar la roba

Tanmateix, la recollida selectiva de roba té un gran potencial per a garantir-ne una segona vida: el 54% es pot reutilitzar i més del 35%, reciclar. Des d’Humana, però, alerten que gairebé el 90% del residu tèxtil no acaba en el punt de recollida adequat.