Segueix-nos a les xarxes socials:

Un nou llibret repassa la vida de Sant Ferriol, «soldat de Déu»

El volum ha estat escrit pel periodista gironí Àngel Rodríguez i està editat pel Centre de Pastoral Litúrgica

Un nou llibret repassa la vida de Sant Ferriol, «soldat de Déu»diari de girona

Sant Ferriol, soldat de Déu, escrit pel periodista gironí Àngel Rodríguez, és el títol del nou llibret de la col·lecció Sants i Santes del Centre de Pastoral Litúrgica. Aquest és el tercer que l'autor escriu per a la col·lecció, després de Sant Narcís, el sant de les mosques (2014) i Sant Mer, el sant amansidor (2015).

Segons explica el llibre, Sant Ferriol va viure entre finals del segle III i principis del segle IV a la ciutat francesa de Viena del Delfinat, situada actualment a la regió d'Augverne-Roine-Alps. Era un oficial d'alta categoria de la legió romana i complia les seves activitats amb total fidelitat i competència, i va ser martiritzat per no renunciar a la fe cristiana. Es calcula que va morir l'any 304 a prop de Viena, a la ribera del riu Roine, que es va convertir en un centre de pelegrinatge.

Les seves relíquies van despertar molt d'interès. Al segle XII, a l'abadia de Sant Pere de Moissac -considerat en aquell moment el centre monàstic més important del sud-oest de França-es veneraven els caps sencers de sant Ferriol i del seu amic sant Julià. Amb la Revolució Francesa, tanmateix, les relíquies van ser robades i dispersades.

El llibret també explica una altra curiosa tradició, segons la qual Sant Ferriol hauria estat el cap d'una colla de lladres que més endavant se n'hauria arrepentit i hauria volgut canviar de vida.

A les comarques gironines, Ferriol té un santuari a pocs quilòmetres de Besalú, al municipi que porta el seu nom. També compta amb mostres de devoció importants, com ara l'aplec de Sant Ferriol de Falgons, on s'organitza una processó i una fira medieval. A Olot hi té un barri dedicat i a Vilabertran celebren en el seu honor la festa major petita. A més, al monestir de Santa Maria de Vilabertran hi ha una capella sota el seu patronatge.

Prem per veure més contingut per a tu