Sant Ferriol, soldat de Déu, escrit pel periodista gironí Àngel Rodríguez, és el títol del nou llibret de la col·lecció Sants i Santes del Centre de Pastoral Litúrgica. Aquest és el tercer que l'autor escriu per a la col·lecció, després de Sant Narcís, el sant de les mosques (2014) i Sant Mer, el sant amansidor (2015).

Segons explica el llibre, Sant Ferriol va viure entre finals del segle III i principis del segle IV a la ciutat francesa de Viena del Delfinat, situada actualment a la regió d'Augverne-Roine-Alps. Era un oficial d'alta categoria de la legió romana i complia les seves activitats amb total fidelitat i competència, i va ser martiritzat per no renunciar a la fe cristiana. Es calcula que va morir l'any 304 a prop de Viena, a la ribera del riu Roine, que es va convertir en un centre de pelegrinatge.

Les seves relíquies van despertar molt d'interès. Al segle XII, a l'abadia de Sant Pere de Moissac -considerat en aquell moment el centre monàstic més important del sud-oest de França-es veneraven els caps sencers de sant Ferriol i del seu amic sant Julià. Amb la Revolució Francesa, tanmateix, les relíquies van ser robades i dispersades.

El llibret també explica una altra curiosa tradició, segons la qual Sant Ferriol hauria estat el cap d'una colla de lladres que més endavant se n'hauria arrepentit i hauria volgut canviar de vida.

A les comarques gironines, Ferriol té un santuari a pocs quilòmetres de Besalú, al municipi que porta el seu nom. També compta amb mostres de devoció importants, com ara l'aplec de Sant Ferriol de Falgons, on s'organitza una processó i una fira medieval. A Olot hi té un barri dedicat i a Vilabertran celebren en el seu honor la festa major petita. A més, al monestir de Santa Maria de Vilabertran hi ha una capella sota el seu patronatge.