Segueix-nos a les xarxes socials:

Jaume Plensa: "L'art no serveix per a res, per això és tan important"

L'artista és autor de la "Capsa de llum", l'escultura que hi ha davant l'edifici de Correus, a Girona

Jaume Plensa: "L'art no serveix per a res, per això és tan important"

L'escultor Jaume Plensa ha afirmat aquest dimarts, en ser investit doctor honoris causa per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), que l'art "no serveix per a res, però per això és tan important", mentre ha indicat que amb la seva feina busca "introduir la bellesa dins del món quotidià de la gent".

L'auditori de la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat Autònoma de Barcelona ha acollit l'acte d'investidura de Jaume Plensa com a doctor honoris causa, en què l'escultor ha pronunciat un discurs en el qual vincula els conceptes d'art i bellesa. Plensa és autor de l'escultura "Capsa de llum" que hi ha a la rotonda del davant de l'edifici de Correus, a Girona.

Apadrinat per la professora de l'Àrea d'Estètica i de Teoria de les Arts Jèssica Escacs, Plensa ha estat investit en un acte que presidit per la rectora de la UAB, Margarita Arboix.

En aquest acte, el secretari general de la UAB, Rafael Rebollo, ha llegit l'acord del Consell de Govern de la UAB pel qual es nomena Plensa doctor honoris causa "per les seves valuoses contribucions com a escultor de renom internacional, perquè ha desenvolupat un concepte escultòric, així com pel seu caràcter polifacètic".

En el seu discurs, Plensa defensa que "l'art no serveix per a res, però és per això que és tan important", per afegir que "la seva falta d'utilitat i de funció pràctica el fa imprescindible en la vida de l'ésser humà".

L'artista barceloní defineix la bellesa com "el gran vincle que ens uneix a tot i a tots, el gran 'lloc' on la memòria de tota la gent es troba".

Ha afegit que, per aquest motiu, en la seva feina ha volgut "introduir la bellesa dins del món quotidià de la gent. Des dels carrers a les places, des dels teatres als museus, he procurat portar a les comunitats espurnes de llum per il·luminar el seu dia a dia, el nostre dia a dia en comú".

Parlant de la seva feina, Plensa ha explicat que, cada matí, "quan obro la porta de l'estudi, un terratrèmol sacseja el meu cor. Un terratrèmol que, trencant parets i finestres, ho deixa tot obert, escampa els anhels i els somnis per tot arreu aixecant núvols de vent que barregen la meva vida amb la vida dels altres".

Jaume Plensa va estudiar a la Llotja i a Belles Arts Sant Jordi, a Barcelona, abans de començar una carrera professional internacional, i ha estat professor a l'École Nationale Supérieure des Beaux-Arts de París i coopera regularment amb la School of the Art Institute de Chicago com a professor convidat.

Exposa regularment a galeries i museus d'Europa, els Estats Units i Àsia, i realitza una part molt significativa de la seva obra per a espais públics, amb escultures instal·lades permanentment a Espanya, França, el Japó, Anglaterra, Corea del Sud, Alemanya, el Canadà, els Estats Units i la Xina, entre d'altres països.

El nou doctor honoris causa de la UAB es considera, abans de res, escultor, encara que el seu procés creatiu ha transitat per múltiples disciplines, i les seves referències abracen la literatura, la poesia, la música i el pensament.

Aquest és el primer dels cinc doctorats honoris causa excepcionals que seran lliurats aquest any amb motiu del cinquanta aniversari de la UAB, responent a eixos temàtics relacionats amb el coneixement i el compromís social.

Així, la investidura de Plensa anirà seguida per quatre doctorats honoris causa que responen als eixos temàtics de la llibertat d'expressió (Caddy Adzuba), la solidaritat (Marie-Paule Kieny), el compromís amb la llengua catalana i la societat (Joaquim Maria Puyal) i el coneixement (Lisa Randall).

Prem per veure més contingut per a tu